Projekti

Digitalni novembar - Mesec digitalnih kultura

De/kodirajmo, stvarajmo, igrajmo i smišljajmo zajedno! Francuski institut u Srbiji poziva vas na ovogodišnji Digitalni novembar.

Ovaj praznik digitalnih kultura, koji organizuju francuski instituti širom sveta, pronašao je svoje mesto i u Srbiji, otkrivajući nam svake jeseni zanimljive tehnologije, promovišući razvovrsnu francusku kreativnost u digitalnoj sferi, pružajući mogućnosti za ostvarenje brojnih francusko-srpskih partnerstava u ovoj oblasti. Digitalni novembar ističe značaj međunarodnog dijaloga između digitalnih stvaralaca, profesionalaca i publike.

U susret ovoj manifestaciji, publika u Beogradu je već u oktobru imala priliku da zađe u svet veštačke inteligencije, kroz instalacije dvoje francuskih umetnika - Žistine Emar i Patrika Tresea, koje su bile izložene u beogradskom Muzeju nauke i tehnike.

5. novembra biće organizovan okrugli sto posvećen mogućnostima zapošljavanja u industriji video igara.

Digitalni Novembar 2021. biće posvećen i obukama u kreiranju video igara: u okviru programa Playing narative biće organizovan izbor najboljih ostvarenja u pisanju narativa za video igre, a u okviru programa Game dev, devojčice srednjoškolke će moći da se prijave za obuke u savladavanju početnih etapa u kreiranju video igara.

Tradicionalna niška međunarodna konferencija KreNi biće fokusirana na pametni turizam i razmatraće primene dobrih praksi iz celog sveta u korišćenju kreativnih industrija i digitalnih alata u sektoru turizma.

I ovog Digitalnog Novembra emitovaće se video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze

U medijateci Francuskog insituta u Beogradu će tokom čitavog novembra biti organizovane digitalne radionice, na primer one za kreiranje nadrealnih selfija i autoportreta kroz maštovito putovanje u Pariz. Biće i radionica čitanja i otkrivanja knjiga budućnosti, kao i brojnih kreativnih i edukativnih video igrica…

U nedelji od 15. do 19. novembra biće organizovan svaki dan po jedan onlajn čas francuskog za sve zainteresovane.

Ugledni gost Digitalnog novembra biće Pjer Lingreti, direktor Međunarodnog centra za strip i sliku u Angulemu, u Francuskoj (Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l'Image). On će 26. novembra održati predavanje o vezama između stripa, video igara, animacije i filma.

Manifestaciju organizuje Francuski institut u Srbiji (Beograd, Niš i Novi Sad), u saradnji sa brojnim partnerima iz Srbije i inostranstva. Za većinu dešavanja neophodna je prijava.

Skraćena verzija programa:

Video igre 

Petak 5. novembar 2021. od 10.00

Mama Shelter, Knez Mihailova 54

Prijava na: https://bit.ly/3FwcSae

Okrugli sto: Mogućnosti zapošljavanja u industriji video igara u Srbiji

 

U Srbiji, kao i u Francuskoj, gde je ova industrija video igara, vredna 5 milijardi evra na godišnjem nivou, u velikoj ekspanziji , suočavaju se sa istim izazovom: kako pronaći talente – uključujući i ženske talente? Stručnjaci iz Srbije i Francuske analiziraće ovaj izazov, istraživaće načine kako da privuku talentovane inženjere i programere, kako da povećaju atraktivnost ove branše, naročito među studentima – sadašnjim i budućim – i razmeniće primere dobre prakse.

Učestvuju :

Emanuel Delamar (Plaine Images),

Relja Bobić (Serbian Games Association),

Jelisaveta Lazarević (All for All),

Milica Todorović (Ubisoft / Women in Games)
 

Video igre 

20. novembar –18. decembar 2021.

Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Obuka “Game dev” za srednjoškolke

 

Tokom petonedeljne obuke, učenice srednjih škola iz Srbije imaće lepu priliku da se podrobnije upoznaju sa video igrama i možda otkriju u sebi talente i veštine kojih nisu bile svesne. Tokom pet radionica sa umetnicima i developerima kompanije Ubisoft, učesnice će otkriti sve etape razvoja video igara. Na kraju obuke, one će ovladati jednim nivoom razvoja Ubisoftove video igre Rabbids Coding.

Video igre

Petak 26. novembar 2021. od 18 sati

Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Playing Narrative – biranje najboljih radova i predavanje Pjera Lingretija

 

Dvadeset troje odabranih učesnika programa Playing Narratives  tokom 8 meseci pratilo je obuku u vezi sa stvaranjem i razvojem video igara. Ovaj program, koji su zajedno pokrenuli Francuski institut u Srbiji, Gete institut u Beogradu i Serbian Games Association, omogućio je ovim mladim kreativnim profesionalcima, među kojima ima pisaca, likovnih umetnika, ilustratora, inženjera zvuka… da prođu obuku koja im je omogućila sticanje brojnih veština neophodnih za rad u oblasti stripa i video igara, a sve to zahvaljujući razmeni iskustava sa francuskim, nemačkim i srpskim stručnjaicima.

Članovi međunarodnog žirija su: Pierre Lungheretti, direktor  francuskog strip centra Cité Internationale, Axel Buendia, direktor CNAM -Enjmin u Angulemu (Francuski konzervatorij za umetnost i zanate), Odile Limpach, predstavnica nemačke firme za razvoj video igara – Spielfabrique, kao i predstavnici srpskih kompanija za video igre koje su podržale projekat: Digital Arrow, 3Lateral, sekcija Epic Games iz Novog Sada, Two Desperados i Ubisoft  iz Beograda.

Gospodin Pjer Lingreti (Pierre Lunghretti), generalni direktor Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image (Citebd), institutcije koja je posvećena stripu i interaktivnim umetnostima, održaće završno predavanje o vezama između stripa, video igara, animacije i filma.

Vizuelna umetnost

Novembar 2021.

RTS, RTV i Youtube

Video prilozi „Inspirisani Francuskom“

 

I ovog Digitalnog novembra emitovaćemo video priloge o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze: Galerija Matice srpske Novi Sad, Spomen zbirka Pavle Beljanski Novi Sad, Galerija lepih umetnosti Rajko Mamužić, Novi Sad, Narodni muzej Beograd. U ovogodišnjem serijalu predstavićemo vam nekoliko umetničkih dela, ali i restauriranih komada namestaja i dokumenata iz bogate kolekcije Francuske ambasade u Beogradu. Projekat „Inspirisani Francuskom“ je dobitnik zahvalnice ICOM Serbia za izuzetan doprinos informisanju javnosti i medijskoj popularizaciji aktivnosti u okvirima muzejske delatnosti, razvoju svesti o značaju kulturne baštine u javnom prostoru i popularizaciji rada i misije Nacionalnog komiteta ICOM Srbija.

Turizam

26- 29. novembar 2021.

Niš

KreNI - konferencija kreativnih industrija posvećena pametnom turizmu

 

KreNI konferencija je prvi i najuticajniji festival kreativnosti u jugoistočnoj Srbiji koji okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta. KreNI7 će se održati u Nišu, uz učešće više od 1000 mladih ljudi,  Cilj konferencije je podrška mladima i njihovo uključivanje u mapiranje i rešavanje izazova u okruženju. U poslednjih šest godina je tokom konferencije razvijeno 30 ideja od strane mladih, koje doprinose unapredjenju grada Niša uz korišćenje alata kreativnih industrija i digitalnih tehnologija.

Ovogodišnja konferencija će biti fokusirana na pametni turizam i razmatraće primene dobrih praksi iz celog sveta u korišćenju kreativnih industrija i digitalnih alata u sektoru turizma.

ANIMACIJE U MEDIJATECI FRANCUSKOG INSTITUTA U BEOGRADU + ONLAJN

Radionica: Nadrealni selfiji: maštoviti put u Pariz

Za decu uzrasta od 10 do 15 godina

 

 

Otkrijte sa Nikolom Lazićem kako da na jednostavan i kreativan način pretvorite svoje selfije u nadrealne i maštovite autoportrete, koristeći pametne telefone ili tablet. Tokom radionice moći ćete da naučite razliku između portreta, selfija i autoportreta, tehniku rada sa aplikacijom Polish Editor Pro i sam kreativni proces.

Za radionicu sa sobom poneti pametni telefon ili tablet.

Escape Game – Moja mala planeta

Za decu uzrasta od 7 do 14 godina

 

Kroz Escape Game – igricu o budućnosti planete Zemlje – deci se pruža prilika da uče francuski zahvaljujući novim tehnologijama, ali i da razviju svest o potrebi zaštite životne sredine.

Culturegamer – Platforma video igara

Svi uzrasti

Platforma video igara Culturegamer nudi mnoštvo originalnih igara sa novom estetikom, čije obilje nema na čemu da pozavidi nezavisnom filmu ili alternativnom stripu. Francuski Institut vas poziva da otkrijete ove francuske kreacije, besplatno dostupne u prostoru za video igre medijateke Francuskog instituta u Beogradu.

 

 

Futur Livre – Knjiga budućnosti – radionica za decu sa animiranim knjigama

Za decu uzrasta 7+

Sa FuturLivre, najmlađi mogu otkriti knjigu budućnosti, knjige u proširenoj stvarnosti na tabletima i mobilnim telefonima. Svako delo je neprimetna mešavina priče i interaktivnosti, sa zabavnim dodacima koji omogućavaju čitaocu da pomogne heroju u njegovim avanturama.

Kiša u podne je knjiga i aplikacija za decu koja prepričava avanture ribice po imenu Džo, koja sanja o tome da postane ajkula. Priča koja se otkriva na dva načina, na papiru i digitalno. https://vimeo.com/218379793

Pépites Internationales – „Glasaj za tvoju omiljenu knjigu“

Za decu uzrasta od 8 do 14 godina

Konkurs promoviše dečiju književnost na francuskom jeziku, a namenjen je učenicima i ljubiteljima francuskog jezika i književnosti širom sveta. Polaznicima Francuskog instituta biraće najbolji dečiji roman u kategoriji za uzrast od 8 do 14 godina i glasati za njega.

Storyplay’R –  Ispričaj mi priču! 

Za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Radionica čitanja: Otkrivamo magični svet čitanja sa Tijanom

Storyplay’r je najveća digitalna biblioteka koja danas nudi veliki izbor dečijih knjiga koje su dostupne na Culthurethèque. Ova aktivnost onlajn čitanja omogućava otkrivanje dečije književnosti, oslobađanje prilikom čitanja u grupi, kao i rad na bogaćenju rečnika francuskog jezika dece, uz pomoć naše digitalne medijateke.

KEEKU – Podkast na francuskom, za decu

Za decu uzrasta od 0 do 12 godina

Slobodan pristup brojnim audio sadržajima na različite teme i za različite uzraste dece.
Francuski institut vas poziva da otkrijete i vi biblioteku sa više od 2100 podkasta sa pričama namenjenim deci https://keeku.co/

Wakatoon aplikacija

Za decu uzrasta od 4 do 6 godina

 

Radionice organizovane u medijateci predstavitiće vam brojne edukativne aplikacije iz oblasti umetnosti, koje će deci približiti stvaralaštvo kroz digitalni svet.

Za one koji vole da crtaju i boje … https://youtu.be/mYhoOj-eB88

Za one koji vole priče… https://www.iris.mdig.fr

Za one koji vole da se igraju oblicima i bojama… https://ludocube.fr/game/oh

Za one koji vole životinje… https://app-enfant.fr/application/fabricabrac-lappli-creative-de-bnf
 

MALA ONLAJN ŠKOLA FRANCUSKOG JEZIKA

15-19. novembar 2021.

za sve uzraste

Nedelja besplatnih onlajn časova francuskog

 

Tokom jedne radne nedelje, organizujemo za vas po jedan čas francuskog jezika u trajanju od sat i po vremena, besplatno, uživo na facebook-u (ili nekoj drugoj platformi)

· ponedeljak: čas za odrasle (nivo A1)

· utorak: čas konverzacije za odrasle (nivo B1-B2)

· sreda: čas za decu

· četvrtak: čas za tinejdžere

petak: radionica bibliokreativnosti za odrasle (nivo A2-B1)

 

   

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!