Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi

Juče su sva tri američka indeksa opala. Tokom azijskog trgovanja, evro je oslabio u odnosu na dolar, a cene zlata i sirove nafte su takođe zabeležile pad.

S&P500

Juče su sva tri američka indeksa opala. Dow Jones je izgubio 167 poena dok je S&P500 opao 0,55% i zatvorio na 2701,33 poena.  Od dobitnika su se izdvojili Facebook (+1,08%), Amazon (+0,99%) i Google (+0,81%), a od gubitnika Wal-Mart (-2,75%) i Verizon (-0,96%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži pad od 0,39%. Od početka godine, indeks je porastao 1,04%.

Dax30

Dax30 je u sredu opao (-0,14%) zatvorivši na 12470,49 poena. Gubitnik dana bila je akcija kompanije RWE St (-2,19%). U 10:00 časova, očekuje se (Ifo) pokazatelj sentimenta poslovne klime u Nemačkoj za februar mesec.

Gold

Cena zlata je u padu od petka prošle sedmice. Američki dolar je na najvišem nivou u poslednjih desetak dana u odnosu na korpu jakih valuta. Sinoć su objavljene beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi SAD. One su pokazale da se u drugoj polovini marta, najverovatnije,  može očekivati novo uvećanje kamatne stope, tj. prvo u ovoj godini. Cena zlata se oko 08:25 časova kreće oko 1321 dolara za finu uncu.

Crude Oil 

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je opala jer je jači dolar prevladao u odnosu na vesti koje su došle od Američkog instituta za petroleum koji je objavio sinoć da su opale zalihe sirove nafte (-0,9 miliona barela a očekivao se rast od 1,3 miliona). Pred kraj azijske sesije, sirova nafta se trguje za oko 61,01 dolara po barelu što daje pad od oko 1,09%. 

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro je oslabio u odnosu na dolar. Sinoć su objavljene beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi SAD koje su pokazale da je prevladalo raspoloženje da se od marta meseca nastavi s uvećanjima referentne kamatne stope jer će se, po viđenju članova odbora, lagani rast inflacije nastaviti tokom ove godine.  Na tom sastanku, takođe se od pojedinih članova odbora čulo da bi poreska reforma administracije predsednika Trampa mogla da pogura ekonomski rast više nego što se očekivalo. Tridesetogodišnje obveznice su porasle na najviši nivo od jula 2015. godine. U 10:00 časova, očekuje se (Ifo) pokazatelj sentimenta poslovne klime u Nemačkoj za februar mesec. Oko 08:20 časova, evro se razmenjuje za 1,2266 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje dolara za 0,14%. U 14:30 časova, biće objavljeni redovni sedmični podaci s američkog tržišta rada, tj. brojke o broju novonezaposlenih lica.

GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, dolar je ojačao u odnosu na britansku funtu. Sinoć su objavljene beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi SAD koje su pokazale da je prevladalo raspoloženje da se od marta meseca nastavi s uvećanjima referentne kamatne stope jer će se, po viđenju članova odbora, lagani rast inflacije nastaviti tokom ove godine.  Na tom sastanku, takođe se od pojedinih članova odbora čulo da bi poreska reforma administracije predsednika Trampa mogla da pogura ekonomski rast više nego što se očekivalo. Tridesetogodišnje obveznice su porasle na najviši nivo od jula 2015. Godine. U 10:30 časova biti objavljen preliminarni podatak o rastu BDP u UK u četvrtom kvartalu 2017. Oko 08:20 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3879 dolara za jednu funtu što označava jačanje dolara za 0,28%. U 14:30 časova, biće objavljeni redovni sedmični podaci s američkog tržišta rada, tj. brojke o broju novonezaposlenih lica.

USD/JPY

Tokom azijskog trgovanja, japanski jen je oslabio u odnosu na dolar. Sinoć su objavljene beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi SAD koje su pokazale da je prevladalo raspoloženje da se od marta meseca nastavi s uvećanjima referentne kamatne stope jer će se, po viđenju članova odbora, lagani rast inflacije nastaviti tokom ove godine.  Na tom sastanku, takođe se od pojedinih članova odbora čulo da bi poreska reforma administracije predsednika Trampa mogla da pogura ekonomski rast više nego što se očekivalo. Tridesetogodišnje obveznice su porasle na najviši nivo od jula 2015. Godine. Oko 08:20 časova, ovaj valutni par se trguje na nivou od 107,59 jena za jedan dolar što na početku evropske sesije dolar čini jačim u odnosu na jen za 0,17%. U 14:30 časova, biće objavljeni redovni sedmični podaci s američkog tržišta rada, tj. brojke o broju novonezaposlenih lica.

EUR/GBP

Tokom azijskog trgovanja, ovaj valutni par je u uzlaznom trendu. U 10:00 časova, očekuje se (Ifo) pokazatelj sentimenta poslovne klime u Nemačkoj za februar mesec dok će u 10:30 časova biti objavljen preliminarni podatak o rastu BDP u UK u četvrtom kvartalu 2017. godine. Oko 08:20 časova, paritet se nalazi na nivou od 0,8838 funti za jedan evro, što označava jačanje evra za 0,14%.

AUD/USD 

Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je ojačao prema australijskoj valuti. Sinoć su objavljene beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi SAD koje su pokazale da je prevladalo raspoloženje da se od marta meseca nastavi s uvećanjima referentne kamatne stope jer će se, po viđenju članova odbora, lagani rast inflacije nastaviti tokom ove godine.  Na tom sastanku, takođe se od pojedinih članova odbora čulo da bi poreska reforma administracije predsednika Trampa mogla da pogura ekonomski rast više nego što se očekivalo. Tridesetogodišnje obveznice su porasle na najviši nivo od jula 2015. godine. Oko 08:20 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7801 što australijski dolar čini slabijim u odnosu na američki za 0,04%. U 14:30 časova, biće objavljeni redovni sedmični podaci s američkog tržišta rada, tj. brojke o broju novonezaposlenih lica.
 
Bitcoin 

Bitkoin je porastao tokom noći i tako nadoknadio dobar deo jučerašnje  korekcije cene. Bitkoin se oko 08:35 časova trguje za (oko) 10575 dolara.

KapitalRShttps://www.kapitalrs.com

Kapital RS Inc. a.d. je investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!