Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 23.02.2018.

U četvrtak su indeksi na Njujorškoj berzi uglavnom završili u plusu. Cena zlata je ponovo u padu, dok je cena sirove nafte porasla.

S&P500

U četvrtak su indeksi na Njujorškoj berzi uglavnom završili u plusu. Dow Jones je dodao 165 poena dok je S&P500 porastao 0,1% i zatvorio na 2703,96 poena.  Od dobitnika su se izdvojili Wal-Mart (+1,37%) i Boeing (+1,01%), a od gubitnika Citigroup (-0,95%) i Bank of America (-0,56%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži rast od 0,46%. Od početka godine, indeks je porastao 1,14%.

Dax30

Dax30 je u četvrtak opao (-0,07%) zatvorivši na 12461,91 poena. Gubitnik dana bila je akcija kompanije Dojče telekom (-2,37%). Jutros su podaci o rastu BDP u Nemačkoj za četvrti kvartal 2017. ostali na nivou očekivanja. Naime, zabeležen je rast od 0,6% u četvrtom kvartalu 2017. godine.

Gold

Cena zlata je ponovo u padu iako je juče zabeležen rast. Američki dolar je ponovo (linearno) u fazi jačanja prema velikim svetskim valutama jer rastu izgledi za uvećanjima kamatne stope Fed-a u martu mesecu. Cena zlata se oko 08:35 časova kreće oko 1326 dolara za finu uncu. Popodne će govoriti dva člana monetarnog odbora Fed-a (FOMC-a), Dudli i Rozengrin što može biti interesatno jer se čini da se stavovi članova unutar odbora unekoliko razmimoilaze poslednjih dana

Crude Oil 

Kasno sinoć i tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je rasla jer je juče objavljeni zvaničan vladin izveštaj pokazao solidan pad zaliha sirove nafte u SAD a očekivao se rast (-1,62 miliona barela a očekivao se rast od 1,80 miliona). Pred kraj azijske sesije, sirova nafta se zaustavila jer je jutros objavljeno da je uvećan izvoz nafte iz SAD a jači dolar joj takođe ne ide u prilog. Sirova nafta se trguje za oko 62,70 dolara po barelu što za danas daje pad od oko 0,11%. 

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro je oslabio u odnosu na dolar. Jutros su podaci o rastu BDP u Nemačkoj za četvrti kvartal 2017. ostali na nivou očekivanja. U 11:00 časova, očekuje se set brojki o inflaciji u evro zoni. Oko 08:30 časova, evro se razmenjuje za 1,2284 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje dolara za 0,37%. Popodne će govoriti dva člana monetarnog odbora Fed-a (FOMC), Dudli i Rozengrin, što može biti interesatno jer se čini da se stavovi članova unutar odbora unekoliko razmimoilaze poslednjih dana.

GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, dolar je ojačao u odnosu na britansku funtu. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3933 dolara za jednu funtu što označava jačanje dolara za 0,15%. Popodne će govoriti dva člana monetarnog odbora Fed-a (FOMC-a), Dudli i Rozengrin što može biti interesatno jer se čini da se stavovi članova unutar odbora unekoliko razmimoilaze poslednjih dana.

USD/JPY

Tokom azijskog trgovanja, japanski jen je oslabio u odnosu na dolar. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par se trguje na nivou od 107,10 jena za jedan dolar što na početku evropske sesije dolar čini jačim u odnosu na jen za 0,33%. Popodne će govoriti dva člana monetarnog odbora Fed-a (FOMC-a), Dudli i Rozengrin što može biti interesatno jer se čini da se stavovi članova unutar odbora unekoliko razmimoilaze poslednjih dana.

EUR/GBP

Tokom azijskog trgovanja, ovaj valutni par je u silaznom trendu. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK. U 11:00 časova, očekuje se set brojki o inflaciji u evro zoni. Oko 08:30 časova, paritet se nalazi na nivou od 0,8817 funti za jedan evro, što označava jačanje britanske funte za 0,24%.

AUD/USD 

Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je ojačao prema australijskoj valuti. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7817 što australijski dolar čini slabijim u odnosu na američki za 0,36%. Popodne će govoriti dva člana monetarnog odbora Fed-a (FOMC-a), Dudli i Rozengrin što može biti interesatno jer se čini da se stavovi članova unutar odbora unekoliko razmimoilaze poslednjih dana.

Bitcoin 

Bitkoin je zaustavio pad od prethodna dva dana. Prema veb sajtu Altcointoday, provizije na transakcije u ovoj kriptovaluti su od nedavno značajno niže. Objavljeno je da Iran planira da uvede svoju kriptovalutu. Bitkoin se oko 08:25 časova trguje za (oko) 9680 dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!