Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi za 13.12.2017.

Američko tržište akcija je u utorak zabeležilo mešovite rezultate. Tokom azijskog trgovanja, cene zlata i sitove nafte su ojačale. Sa druge strane, tokom azijskog trgovanja cena bitkoina je oslabila.

 

 

 

S&P500

Američko tržište akcija je u utorak zabeležilo mešovite rezultate. Od dobitnika izdvojila se Goldman Sachs Group (+3,02%) a od gubitnika Intel Corporation (-0,76%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži pad od 0,09%.

DAX 30

Dax30 je u utorak ojačao za 0,02% . Najveći rast zabeležile su akcije iz uslužnog sektora, softvera i farmaceutike. Od dobitnika, izdvojili su se RWE  (+2,52%) a od gubitnika Lufthansa (-0,97%). Indeks volatilnosti na nemački indeks, koji uvidom u trgovanje na tržištu pokazuje sentiment (strah) investitora u pogledu očekivane volatilnosti u budućem periodu, opao je na, 13,18 poena odnosno beleži pad od 5,02%.

Gold

Cena zlata je ojačala tokom azijskog trgovanja. Cena ovog plemenitog metala je blago ojačala u iščekivanju odluke Federalnih rezervi o visini kamatne stope u SAD koja će biti doneta večeras u 20:00 časova. Takođe, ova institucija će objaviti ekonomske projekcije i održaće konferenciju za štampu, što se može odraziti na cenu ove sigurne investicije. Tokom azijskog trgovanja, cena zlata je ojačala za 0,35%.

Crude Oil 

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala. Sinoćni izveštaj  Američkog instituta za petroleum  pokazao je izražen pad zaliha sirove nafte nego što se to prvobitno očekivalo, što je uticalo na rast cene ovog energenta.  Danas će biti objavljen mesečni bilten kartela OPEK dok će u 16:30, izveštaj o zalihama ovog energenta objaviti i Vlada SAD, što se dodatno može odraziti na cenu sirove nafte. Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala za 0,67%.

 

EUR/USD

Evro je tokom azijskog trgovanja ojačao u odnosu na američki dolar. U 11:00 časova u Evrozoni biće objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji, dok večeras u 20:00 časova u SAD, Federalne rezerve treba da donesu odluku o visini kamatne stope. Takođe, ova institucija će objaviti ekonomske projekcije i održaće konferenciju za štampu, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na američki dolar za 0,14%.

GBP/USD

Britanska funta je ojačao u odnosu američki dolar tokom azijskog trgovanja. U 10:30 u UK biće objavljeni podaci sa tržišta rada, dok večeras u 20:00 časova u SAD, Federalne rezerve treba da donesu odluku o visini kamatne stope. Takođe, ova institucija će objaviti ekonomske projekcije i održaće konferenciju za štampu, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar za 0,11%.

USD/JPY

Američki dolar je oslabio u odnosu na japanski jen tokom azijskog trgovanja. U 10:00 guverner Banke Japana Haruhiko Koroda odražaće govor, dok večeras u 20:00 časova u SAD, Federalne rezerve treba da donesu odluku o visini kamatne stope. Takođe, ova institucija će objaviti ekonomske projekcije i održaće konferenciju za štampu, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, dolar je oslabio u odnosu na japanski jen za 0,19%.   

EUR/GBP 

Evro je ojačao u odnosu na britansku funtu tokom azijskog trgovanja. Tokom prepodneva u UK biće objavljeni podaci sa tržišta rada dok će u isto vreme u Evrozoni biti objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji, što sve skupa može uticati na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na britansku funtu za 0,02%

AUD/USD 

Australijski dolar je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Jutros je u Australiji objavljen Westpac pokazatelj potrošačkog poverenja, koji je bio znatno bolji u odnosu na protekli mesec, što se odrazilo na jačanje „aussie“. Večeras u 20:00 časova u SAD, Federalne rezerve treba da donesu odluku o visini kamatne stope. Takođe, ova institucija će objaviti ekonomske projekcije i održaće konferenciju za štampu, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, australijski dolar je ojačao u odnosu na američki dolar za 0,24%.

Bitcoin

Cena bitkoina je oslabila tokom azijskog trgovanja. Vlada Južne Koreje sazvala je hitnu sednicu kako bi razmatrala stanje na južnokorejskoj berzi kriptovaluta. Najavljeno je da bi centralna banka Južne Koreje mogla do petka da donese niz regulatornih mera koje bi bile usmerene na tržište kriptovaluta. Oko 08:00 časova cena bitkoina se kreće oko 16.542,00 dolara što označava pad od 1,91%.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!