Energetika

Do 2040. Beč klimatski neutralan

U poređenju sa ostalim austrijskim pokrajinama Beč ima najnižu potrošnju energije po glavi stanovnika za grejanje i toplu vodu.

Međutim, trenutno je skoro 90 odsto klimatski štetnih gasova staklene bašte u zgradama prouzrokovano grejanjem na gas. „Naš cilj ’Napolje iz gasa’, je veoma kompleksan izazov jer se za 600.000 gasnih postrojenja mora pronaći rešenje“, rekao je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig najavljujući plan da glavni grad Austrije do 2040. godine postane klimatski neutralan. „Beč i ubuduće treba da bude grad sa najboljim kvalitetom života na svetu. Do 2040. godine će sve zgrade u Beču biti zagrevane i po potrebi hlađene klimatski neutralnom obnovljivom energijom. Fosilni energenti u zagrevanju prostorija biće prošlost“, najavio je gradonačelnik.

 

Foto: © ÖVP Hietzing

Za planirane promene najpre je urađena precizna analiza postojećih grejnih sistema. Prema njima će ubuduće da se orjentiše odgovarajuća tehnologija koja treba da se upotrebi. U fokusu su pre svega starije zgrade u gusto izgrađenim delovima grada. Za novogradnju je već utvrđeno da se više ne ugrađuju grejna tela na gas. Za prestanak korišćenja gasa u starim zdanjima mora da se napravi plan koji će obuhvatiti čitav grad i koji će odrediti koji oblik snabdevanja toplotnom energijom će se koristiti. U gusto izgrađenim delovima grada će ubuduće grejanje biti obezbeđeno centralnim sistemom grejanja, dok će u manje izgrađenim delovima u upotrebi biti toplotna energija iz obnovljivih izvora za pojedinačne objekte.

 

Foto: © Wiener Linien/Zinner

Sva nova obdaništa i škole će u budućnosti biti izgrađeni prema strogim kriterijumima koji se odnose na zaštitu klime i koristiće sunčevu i geotermalnu energiju ili druge održive oblike za grejanje i hlađenje.

Na osnovu konkretnih projekata Grad Beč želi da pokaže primer kako prelazak na inovativna rešenja može da bude uspešan. Predviđeno je da se prikupi 100 projekata koji kao primeri treba da služe ostalim zgradama u gradu. „Učenje na realnim projektima je najefikasnije“, izjavio je član gradskog veća za zaštitu klime Jirgen Černohorski. Realizovani projekti biće predstavljeni na internet-stranici grada. Do sada je dokumentovano 20 projekata, a do 2025. godine treba da bude prikupljeno ukupno 100 projekata.   

„Najkasnije je rat u Ukrajini pokazao da su gas i nafta kritični u kriznim vremenima. Ova nesigurnost treba da se otkloni pouzdanim alternativama“, zaključio je Černohorski.

Autor naslovne fotografije: Jirgen Černohorski © PID/VOTAVA

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!