Propisi

Dobre vesti za paušalce: Produženo ograničenje rasta poreskih obaveza do kraja 2025.

Vlada Republike Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce najviše od 10% godišnje. Ovo mera uvedena je izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja stupa na snagu sutra, 28. oktobra. Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje, kaže Irena Đorđević Šušić, šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u.

- Pozdravljamo napore Ministarstva finansija za fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca jer oni predstavljaju značajan deo naše privrede. Cilj ovog ograničenja je da im se osigura predvidljivost poslovanja i stimuliše nastavak rada u legalnim tokovima, što je posebno  značajno u vreme aktuelne krize i visoke inflacije – objašnjava Đorđević Šušić i dodaje da bi potencijalne posledice ukidanja ovog ograničenja bile zatvaranje preduzetničkih radnji ili beg preduzetnika paušalaca u sivu zonu.

Još jedna značajna novina je umanjenje osnovice za početnike u poslovanju, i to za 50%, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20%. Ovo je, kako navodi naša sagovornica, značajna podrška koja se daje početnicima u poslovanju.

Za članove NALED-a, podrška preduzetništvu je jedan od strateških prioriteta, s obzirom da naša asocijacija okuplja gotovo 350 kompanija, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, a zajedno sa članstvom iz civilnog sektora i lokalnim udruženjima predstavljamo još 22.000 preduzetnika i malih privrednika u Srbiji, kaže Đorđević Šušić. Ona napominje da ograničenje od 10% rasta neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

- Postoji prostor za dodatno unapređenje ovih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade putem aplikacije Poreske uprave, povećanje granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja, kao i druge inicijative o kojima vredi razgovarati – zaključuje Đorđević Šušić.

Podsetimo, reforma paušala započeta je 2019. kada je na inicijativu i uz podršku NALED-a uvedena transparentna formula za obračun poreskih obaveza. Korišćenjem Kalkulatora paušalnog poreza i doprinosa koji je dostupan na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs,  preduzetnici paušalci mogu unapred da saznaju visinu obaveza. Tada je uvedena i dostava konačnih poreskih rešenja na početku godine, što znači da paušalci više ne moraju da plaćaju akontacione iznose tokom godine i strahuju koliko će morati dodatno da plate po dobijanju konačnih rešenja. Poreska rešenja se od 2020. godine dostavljaju isključivo u elektronskoj formi kroz poresko sanduče na portalu ePorezi, za čiji pristup je neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!