Društvo

Dodeljen Orden za zasluge Eriku Blanštetu

U Ambasadi Francuske u Srbiji u petak 24. juna ambasador Pjer Košar (Pierre Cochard) je dodelio Nacionalni orden za zasluge Eriku Blanštetu (Eric Blanchetête) u rangu viteza.

Erik Blanštet je već pune dve decenije (21 godinu) deo francuske zajednice koja živi u Srbiji. Počeo je karijeru u bankarskom sektoru, najpre u Francuskoj, a potom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, gde je radio na otvaranju prvih filijala banke Sosiete Ženeral (Société Générale) u Srbiji, Ukrajini i Rusiji i banke BNP Pariba (BNP Paribas) u Srbiji i Rusiji.

 

Godine 2009, osniva i vodi kompaniju White Technologies, u sektoru mašinske industrije i tehnološke obrade metala, koja danas ima devet pogona, od kojih je jedan u Pirotu. JLB-Soulier doo Pirot, alatnica osnovana 2012. godine, izrađuje metalne delove za aeronautički, automobilski i energetski industrijski sektor.

Predsednik je konsultantske firme Paxton Equity, koja je specijalizovana za usluge u bankarskom sektoru i za podršku stranim firmama koje žele da posluju u Srbiji. Jedan je od osnivača i prvi predsednik Francusko-srpske privredne komore (2009). Bio je menadžer godine 2009. i aktivan učesnik SIEPA, srpskog tela koje se bavi promovisanjem stranih investicija (2009. – 2011).

 

I van poslovne sfere, doprineo je razvoju francusko-srpskih odnosa kroz značajne donacije, za obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, ili za domove za nezbrinutu decu u Srbiji. Svoj doprinos je dao i francusko-srpskoj saradnji u oblasti borbe protiv terorizma tako što je finansirao zajedničke obuke francuskog RAID i srpskog SAJ-a 2013, a posle terorističkih napada u Francuskoj 2015. godine stavio je na raspolaganje  inženjere i proizvodne kapacitete svojih pogona kako bi zajedno sa francuskom elitnom jedinom RAID razvijali novu opremu.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!