Društvo

Dodeljene međunarodne nagrade L'Oréal-UNESCO “Za žene u nauci“

U sedištu UNESKO-a u Parizu, po 26. put su dodeljene čuvene međunarodne nagrade L’Oreal-UNESCO „Za žene u nauci“.

Fondacija L’Oréal i UNESKO sa ponosom su predstavili pet ovogodišnjih laureatkinja: imunološkinju Rouz Leke (Rose Leke), biohemičarku Alisiju Kovaltovski (Alicia Kowaltowski), profesorku humane genetike Nadu Žabado (Nada Jabado), biološkinju Nien Jan (Nieng Yan) i profesorku molekularne biologije Ženvive Almuzni  (Geneviève Almouzni). Ovih pet izuzetnih naučnica iz celog sveta nagrađene su za svoja pionirska istraživanja, značajna dostignuća i posvećenost promeni sveta na bolje.

Njihovi naučni radovi daju veliki doprinos rešavanju globalnih izazova javnog zdravlja i donose pomake u istraživanjima bolesti raka, zaraznih bolesti poput malarije, dečije paralize i hroničnih bolesti među kojima su gojaznost, dijabetes i epilepsija. U vreme kada bi, prema podacima SZO, broj slučajeva raka mogao da se poveća za 77% do 2050. godine, gojaznost pogađa svaku osmu osobu u svetu, a infekcije malarijom premašuju 249 miliona slučajeva, doprinos ovih žena nauci je nemerljiv.

Svake godine, međunarodne nagrade L’Oréal -UNESCO „Za žene u nauci“ odaju priznanje jednoj izuzetnoj ženi iz svakog od pet regiona: Afrike i arapskih država; Azija i Pacifik; Evropa; Latinska Amerika i Karibi; i Severna Amerika.

Ovogodišnjoj ceremoniji u Parizu prisustvovali su predstavnici naučnog i akademskog sveta, lideri javnog mnjenja, predstavnici državnih organa i organizacija koje promovišu rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Događaj je počeo uvodnim obraćanjem Žan-Pola Agona (Jean Paul Agon), predsednika Fondacije L'Oréal, i Odri Azulej (Audrey Azoulay), generalnog direktora UNESKO-a. Dr Nađa Nadim (Nadia Nadim), poznata fudbalerka, lekarka i UNESKO-va šampionka za obrazovanje devojčica i žena, poslala je snažnu poruku, pozvavši sve da podstaknu promene koje osnažuju devojčice i žene da uče, grade svoje živote, oblikuju svoju sadašnjost i budućnost, i prigrle svoju slobodu. 

LAUREATKINJE MEĐUNARODNIH NAGRADA L'ORÉAL-UNESCO ZA ŽENE U NAUCI ZA 2024.

Laureatkinja za područje Afrike i arapskih zemalja

Profesorka Rouz Leke – Imunologija

Nagrađena za svoje predano vođstvo, izvanredna istraživanja i pionirske napore da poboljša ishode kod malarije povezane sa trudnoćom, podrži iskorenjivanje poliomijelitisa i poboljša imunizaciju u Africi, kao i za napore da unapredi karijeru mladih naučnika. Nacionalni, regionalni i globalni uticaj dr Leke imao je dubok uticaj na javno zdravlje u njenom rodnom Kamerunu i širom Afrike. Njena dostignuća je postavljaju kao uzor, vodeću edukatorku i zagovornicu mladih naučnica.

Laureatkinja za Latinsku Ameriku i Karibe

Profesorka Alisija Kovaltovski – Biohemija

Nagrađena za svoj fundamentalni doprinos biologiji mitohondrija, koji su „glavni izvor energije ćelije, koji služe kao njihove baterije“. Njen rad je ključan za naše razumevanje implikacije energetskog metabolizma u hroničnim bolestima, uključujući gojaznost i dijabetes, kao i u starenju.

Laureatkinja za područje Severne Amerike

Profesorka Nada Žabado – Humana genetika

Nagrađena je za revoluciju u našem shvatanju genetskih defekata odgovornih za agresivne pedijatrijske tumore mozga. Njeno osnovno otkriće prvih mutacija histona u ljudskoj bolesti, koje se nazivaju onkohistoni, izazvalo je fundamentalnu promenu u sferi istraživanja raka. Svojim inovativnim istraživanjem i efektivnim vođstvom u uspostavljanju globalne mreže saradnje, ona je preoblikovala medicinski pristup pedijatrijskom karcinomu, unapređujući i dijagnostičke mogućnosti i kliničke tretmane za mlade pacijente.

Laureatkinja za područje Azije i Pacifika

Profesorka Nien Jan – Strukturalna biologija

Nagrađena za otkrivanje atomske strukture višestrukih membranskih proteina koji posreduju u prometu jona i šećera kroz ćelijsku membranu, otkrivajući principe koji upravljaju transportom kroz membranu. Njeno izuzetno istraživanje pruža informacije o brojnim poremećajima kao što su epilepsija i aritmija i prevodi lečenje sindroma bola. Kao vodeći autoritet u svojoj oblasti, dr Jan inspiriše naučnice širom sveta i snažan je zagovornik rodne ravnopravnosti u istraživanju i naučnom obrazovanju.

Laureatkinja za Evropu

Profesorka Ženvive Almuzni  - Molekularna biologija

Ona je nagrađena za svoj značajan doprinos razumevanju kako je DNK upakovana sa proteinima unutar jezgra ćelije. Njen pionirski rad u epigenetici je unapredio naše razumevanje kako se identitet ćelije određuje tokom normalnog razvoja i narušava rakom. Njeni izuzetni uspesi u unapređenju istraživanja, obuci sledeće generacije naučnika i promovisanju žena u nauci su inspirativni.

26 GODINA OSNAŽIVANJA ŽENA U NAUCI

Danas, prema podacima UNESKO-a, žene i dalje predstavljaju samo jednu od tri istraživača na svetu (33%).  Štaviše, „stakleni plafon“ ostaje realnost – samo četvrtinu naučnih liderskih uloga u Evropi imaju žene, a od osnivanja Nobelovih nagrada za nauku 1901. godine, bilo je samo 25 žena laureata.

Fondacija L'Oréal i UNESCO već 26 godina rade zajedno na promovisanju rodne ravnopravnosti u nauci kroz međunarodne nagrade „Za žene u nauci“ i programe za mlade talente koji dolaze iz više od 140 zemalja, osvetljavajući žene naučnice i doprinoseći razbijanju staklenog plafona u nauci.

Od svog osnivanja, program L’Oréal–UNESCO „Za žene u nauci“ nagradio je više od 4 400 žena za izvrsnost njihovih istraživanja, uključujući 132. laureatkinje međunarodnih nagrada i više od 4 000 mladih naučnica.

Među laureatkinjama, 7 je dobilo i Nobelovu nagradu za nauku.

Ovaj program u Srbiji je pokrenut 2010. godine, i do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!