Finansijske usluge

Dodeljene subvencije za zapošljavanje za 20 kompanija u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, Ognjen Bjelić, uručio je ugovore o subvencijama vredne 350 miliona dinara predstavnicima 20 privatnih preduzeća, po osnovu Konkursa za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne politike AP Vojvodine.

Gotovo sva preduzeća su iz reda proizvodnih delatnosti - metaloprerađivačkog sektora, proizvodnje i prerade voća i povrća i tekstilne industrije, dok se jedina kompanija iz sektora usluga bavi informacionim tehnologijama.

Subvencije za zapošljavanje dobile su kompanije Sixsentix (Novi Sad), Aling-Conel (Gajdobra), Mecafor Products (Kikinda), Frigo Žika (Ruma), Grindex (Kikinda), Agroprom (Gornji Tavankut), Insert (Ruma), EBM Papst (Sombor), Egston System Electronics (Pančevo), Seveplant (Kula), FMO Ukus (Kovačica), Land of Apple (Novi Sad), Niva (Žabalj), Eko Snack (Kula), Agroomega (Žabalj), Knott-Autoflex Yug (Bečej), Priča ketering (Nova Pazova), Zupčanik (Ada), Eaton Electric (Sremska Mitrovica) i Dadex (Sremska Mitrovica).

Resorni sekretar Bjelić istakao je da Pokrajinska vlada ovu meru razvojne politike sprovodi po prvi put, u koordinaciji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, definišući tako jedinstveni prioritet iz svog programa, a to je brži privredni razvoj AP Vojvodine kroz nova zapošljavanja, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Realizacijom investicionih projekata u ovih 20 kompanija koje su kroz sistem bodovanja izdvojene kao najlikvidnije i najuspešnije, u narednom periodu - najkasnije do tri godine, predviđa se zapošljavanje oko 790 novih radnika. Takođe, kompanije ove radnike moraju da zadrže od tri do pet godina nakon realizacije projekta, a zarada koja će im biti isplaćivana mora biti najmanje 20% viša u odnosu na minimalnu zaradu u Srbiji. 

"Sredstva su obezbeđena prvoklasnim bankarskim garancijama. Razvojna agencija će pratiti realizaciju projekata na kvartalom nivou, dok će se godišnje podnositi izveštaj nezavisnog revizora", poručio je Bjelić i najavio da će Pokrajinski sekretarijat naredni konkurs raspisati već u januaru 2018. godine.

On je ponovio da su opredeljena sredstva usmeravana u skladu sa politikom ravnomernog regionalnog razvoja, na osnovu stepena razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se realizuje projekat, bodovne liste i kriterijuma za ocenu biznis planova.

O subvencijama koje se očekuju u Vojvodini u narednom periodu, kao i o aktivnostima kojima Razvojna agencija Vojvodine pomaže razvoj privrede, u intervjuu za eKapiju nedavno je govorimo novi direktor RAV-a Nikola Žeželj. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!