Projekti

Donacija EU u iznosu od 35 miliona evra za dečju bolnicu “Tiršova 2”

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i guverner banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su u Parizu sporazum o grantu između Srbije i Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečje bolnice "Tiršova 2". Očekuje se da će prvi pacijenti u tu bolnicu biti primljeni do kraja 2026. godine.

Nakon potpisivanja Blagojević i Montičeli poručili su da se nastavlja jaka saradnja koju Vlada Republike Srbije preko Ministarstva za javna ulaganja ima sa Razvojnom Bankom Saveta Evrope.

Ministar Blagojević je rekao da donacija EU predstavlja trećinu potrebnih sredstava za izgradnju "Tiršove 2".

"Činjenica da je ovo najveća donacija koju je EU ikada odobrila za jedan projekat, govori u prilog tome na koji način vidi njegov kvalitet i značaj, ali i Srbiju kao partnera", naveo je Blagojević.

Dečja bolnica "Tiršova 2", kako je najavljeno, imaće više od 66.000 kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Prema rečima ministra, radovi na temelju bolnice "Tiršova 2" su završeni i očekuje se da radovi na izgradnji novog objekta počnu do kraja proleća.

Zdravstvena zaštita po kvalitetu i komforu, biće takva da će objekat moći da stane 'rame uz rame' sa bolnicama takve vrste u svetu, naglasio je Blagojević.

Foto / CEB/S.Dupic.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!