Društvo

Države imaju mehanizme da smanje nivo zagađenosti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je na Samitu šefova država i vlada u okviru Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 25 u Madridu.

Na ceremoniji otvaranja Samita UN o klimatskim promenama, kome prisustvuju predstavnici iz skoro 200 država, generalni sekretar UN Antonio Gutereš  pozvao je sve zainteresovane strane, vlade svih zemalja, poslovni sektor, naučnu zajednicu, nevladin sektor i građane, da na COP-u 25 konačno promene kurs kako bi do 2050. godine svet dostigao cilj karbonske neutralnosti. Gutereš  je dodao da imamo nauku, resurse i sve ostale mehanizme da to postignemo ali je i podvukao da politička volja to treba sada i da omogući.

Predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez, čija zemlja je sa Čileom domaćin COP 25, ukazao je da bavljanje klimatskim promenama zahteva novi multilateralizam i da svet mora imati više akcija i veće ambicije ukoliko želimo da dostignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine i uspešno sprovedemo tranzicije naših ekonomija ka niskougljeničnim ekonomijama.

Tokom okruglog stola na visokom nivou za šefove država i vlada održanom prvog dana COP 25, predstavnica Evropske unije najavila je da će EU do marta 2020. godine usvojiti evropski klimatski zakon kojim će potvrditi nepovratan put ka ugljeničnoj  neutralnosti. Zakon će imati za cilj i proširenje Sistema trgovine emisijama na sve relevantne sektore, korišćenje čiste energije, podsticanje cirkularne ekonomije uz očuvanje biodiverziteta. Kako bi niskougljenična tranzicija bila moguća za sve, EU će uspostaviti Fond za pravičnu tranziciju od jedan trilion evra koji će uključiti javna i privatna sredstva, dok će Evropska investiciona banka postati nova evropska “klimatska” banka. Pored toga, novi Zeleni dogovor predstavljaće strategiju razvoja EU koji će podstaći investicije, inovacije i razvoj novih tehnologija

Konferencija strana potpisnica UN konvencije o promeni klime COP 25, koja se  održava pod motom „Vreme je za akciju“ posvećena je preduzimanju narednih ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena, operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza i podsticaju na globalnu i  nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Konferencija će  trajati do 13. decembra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!