Računovodstvo i finansije

Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara

Kontrolom Državne revizorske institucije (DRI) kod 209 subjekata, koji koriste javna sredstva, utvrđene su u 2017. godini razne nepravilnosti u vrednosti od 217 milijardi dinara, što je oko dve milijarde evra.

Prema podacima Državne revizorske institucije, osam lokalnih vlasti je odobrilo 31 milijardu dinara za tekuće poslovanje i pokriće gubitaka javnih preduzeća zbog čega su smanjili mogućnosti za unapređenje infrastrukture. Tako je od 57,5 milijardi dinara, koliko su sve opštine i gradovi dodelili javnim preduzećima u periodu od 2015. do 2017. godine, čak 71 odsto novca potrošeno je za isplatu zarada, zaostala dugovanja za struju, neplaćene poreze i doprinose, pokriće gubitaka i održavanje tekuće likvidnosti. Samo trećina para završila je u kapitalnim projektima, kojima se poboljšava lokalna infrastruktura.

U prošlogodišnjem izveštaju o reviziji svrsishodnosti, koji se odnosio na subvencije javnim preduzećima, revizori su analizirali Beograd, Kragujevac, Suboticu, Pančevo, Smederevsku Palanku, Bor, Grocku i Obrenovac. Izračunali su da tekuće subvencije, koje služe za pokriće tekućih troškova, čine više od tri četvrtine subvencija, prenosi Politika.

Predsednik DRI Duško Pejović je izjavio da su rezultati revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja pokazali da kada je reč o finansijskom upravljanju kod 77 odsto korisnika javnih sredstava interna revizija nije uspostavljena na odgovarajući način. "Pronašli smo, ne male, već fundamentalne greške, sistemi finansija nisu uređeni, iako ima i pozitivnih tendencija i primera dobre prakse", rekao je Pejović.

Zbog nepravilnosti obračuna rashoda za zaposlene utvrđeno je da je više isplaćeno 1,44 milijarde dinara od čega je 779 miliona dinara isplaćeno na ime većih zarada, 366 miliona bez pravnog osnova i još oko 300 miliona zbog drugih nepravilnosti.

Revizijom finansijskih izveštaja kod 119 subjekata čije su javne nabavke vredele 3,14 milijardi dinara utvrđeno je, kako je rekao, da kod 12 odsto postoje nepravilnosti, a najčešća je da je zaključen ugovor bez sprovedene javne nabake koje su se uglavnom odnosile na investicije u gradnju i renoviranje objekata.

Jedna od čestih nepravilnosti je, prema njegovim rečima i popravka puteva pred izbore bez validne dokumentacije.

DRI je tokom prošle godine podnela 289 prijava protiv 157 odgovornih lica, 242 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 26 prijava za privredni prestup i 21 krivičnu prijavu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!