Računovodstvo i finansije

Dug SAD skače 38.000 dolara u sekundi

Američki javni dug upravo je prešao i granicu od 21, 5 biliona (američkih triliona) dolara. Cifre pokazuju da dug raste 38.000 dolara u sekundi.

Najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija pokazuju da je američki bruto nacionalni dug povećan za 1,2 biliona dolara na 21,52 biliona dolara.

Preciznije, državni dug SAD porastao je za 6,3 odsto i sada iznosi 105,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u zemlji.

"Gde je prag previsok, ne znamo. Ali rast je definitivno neodrživ, imamo veliki problem. I mi smo jedina napredna ekonomija na neodrživom kursu ", izjavio je ekonomista Džejson Furman.

"Mi smo jedina napredna ekonomija u kojoj se očekuje rast duga u narednih pet godina. Sve druge razvijene ekonomije beleže pad", dodao je on.

Deficit budžeta u avgustu je iznosio 214 milijardi dolara, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi B92.

"Činjenica da smo sada u desetoj godini ekonomske ekspanzije a da dug i dalje raste je zaista veoma neodgovorna. Ukoliko kongres fundamentalno ne promeni svoj put, idemo putem ka krizi kao što je to radila Grčka“, izjavio je Kris Edvards, direktor studija o poreskoj politici Instituta u Vašingtonu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!