Finansijske usluge

ECB: Bitkoin predstavlja veliki rizik

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi upozorio je na bitkoin i druge kriptovalute kao na "rizična sredstva" kojima svi, a posebno banke, treba da pristupaju s velikim oprezom."Virtuelne valute su podložne velikoj nestabilnosti. Njihova vrednost je u potpunosti špekulativna", rekao je Dragi u Evropskom parlamentu u Strazburu.

ECB nije zabeležila da banke drže "značajne rezerve u takvim valutama" i da pokazuju "veliki apetit" za njima.

Međutim, budući da se na nekim svetskim berzama trguje bitkoinima, "evropske banke razvijaju stavove" o kriptovalutama, naveo je Dragi. Takođe, zbog činjenice da se kriptovalute razvijaju u "neregulisanom prostoru" banke koje se njima bave moraju računati na "povećani rizik", pre svega, zbog nestabilnosti cena.

Dragi je naveo da MSU, nadzorni organ ECB za oko 130 banaka u evrozoni, "posmatra potencijalne rizike po banke koje nadzire".

Bitkoin, najvrednija kriptovaluta, vredeo je skoro 20.000 dolara u decembru da bi prethodnih dana pao na manje od polovine te sume, s velikim dnevnim  fluktuacijama, pa su se čuli pozivi na veću regulaciju.

Na političkom planu, francuski ministar finansija Bruno Le Mer i njegov nemački kolega Peter Altmajer su sredinom januara izrazili volju da regulišu bitkoin i objavili da će njihove zemlje izneti zajedničke predloge na sastanku ministara finansija G20 u martu.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!