Finansijske usluge

ECB nastavlja s programom podsticaja do kraja godine

Evropska centralna banka neće menjati svoju referentnu kamatnu stopu i nastaviće s podsticajnim programom kupovine obveznica, izjavio je predsednik ECB Mario Dragi.

Dragi je posle sastanka Upravnog saveta ECB rekao da Banka neće menjati svoj program podsticaja, prema kojem ona mesečno kupuje 60 milijardi evra državnih i korporativnih obveznica, u nastojanju da podigne inflaciju na nešto ispod dva odsto.

ECB će nastaviti da kupuje obveznice do kraja godine, a i duže ako bude potrebno, kako bi povećala trenutnu godišnju stopu inflacije od 1,3 odsto ka stopi od nešto ispod dva odsto, koju Banka smatra najboljom za ekonomiju.

Dragi je rekao i da Banka nije utvrdila datum kada će ponovo razmatrati eventualnu promenu svog programa podsticaja. Sledeći sastanak Upravnog saveta ECB-a biće održan 7. septembra, a potom 26. oktobra.

Predsednik ECB nagovestio je prošlog meseca postepeno smanjivanje stimulativnih mera usled jačanja evropske ekonomije, što je izazvalo snažnu reakciju investitora, jačanje evra i skok prinosa na dugoročne obveznice. Prinosi na evropske obveznice naglo su pali posle današnjeg Dragijevog obraćanja.

Dragi je kazao da su ECB potrebni "istrajnost" i "strpljenje da održi postojeće podsticajne mere" kako bi povećala stopu inflacije na nešto ispod dva odsto. On je kazao da različiti faktori sprečavaju rast cena uprkos oporavku ekonomije, ali da će ti faktori oslabiti a cene porasti.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!