Finansijske usluge

ECB: Rusija koristi kriptovalute da izbegne finansijsku blokadu

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izrazila je zabrinutost da se kriptovalute koriste kao sredstvo za izbegavanje antiruskih sankcija.

Ona je navela da je "najviše zabrinuta" zbog velikog obima rublji koje su pretvorene u kriptovalute otkako su Rusiji uvedene finansijske sankcije zbog rata u Ukrajini.

Prema njenim rečima, kripto novac se koristi "da bi se zaobišle sankcije koje su mnoge zemlje širom sveta uvele protiv Rusije" i određenog broja pojedinaca.

Zapadne sankcije obuhvatile su isključenje odabranih ruskih banaka i iz sistema SWIFT, čineći ih izolovanim od ostatka sveta. Kao rezultat toga, Rusi su prešli na kriptovalute poput bitkoina i tethera, koje funkcionišu na decentralizovanoj mreži, izvan zvaničnog bankarskog Sistema, prenosi B92.

EU je ranije ovog meseca saopštila da su kripto sredstva takođe uključena u sankcije. Lagard i šefovi drugih centralnih banaka dugo su bili kritični prema neregulisanim kriptovalutama, koje su veoma nestabilne i mogle bi da dovedu investitore do velikih gubitka. Da bi se suprotstavila širenju kriptovaluta i odgovorila na pomak ka bezgotovinskom plaćanju, ECB razmatra uvođenje "digitalnog evra".

Predsednica ECB rekla je nedavno ministrima finansija zemalja članica EU da kriptovalute mogu da postanu "rupa" kroz koju bi Rusi mogli da zaobilaze sankcije. Kao odgovor, EU je u svom najnovijem paketu sankcija navela da je kripto imovina među "prenosivim hartijama od vrednosti" na koje se primenjuju evropske sankcije.

ECB je predložila Briselu da ode korak dalje tako što će zabraniti kripto berzama da prihvataju bilo kakve narudžbine u rubljama ili od bilo koga ko se nalazi u Rusiji, ali je EU odlučila da ne prihvati sugestiju. Velike kripto berze, kao što je Binance, nastavljaju da upravljaju transakcijama u Rusiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!