Žensko preduzetništvo

Edukativna nedelja za preduzetnice u PKS-u

Sekcija za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije, u sklopu svojih aktivnosti posvećenih preduzetnicama, organizovala je 26. i 27. februara panele, edukacije i prezentacije programa podrške ženama preduzetnicama.

Preduzetnice je na početku pozdravila Branislava Simanić, direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, koja je istakla da PKS snažno podržava žensko preduzetništvo u cilju ekonomskog osnaživanja žena: “U ovoj godini niz aktivnosti posvećen je promovisanju ženskog preduzetništva, kroz organizovanje različitih edukacija – seminara, radionica i prezentacija, kao i programe za unapređenje njihovog rada. Te aktivnosti namenjene su, kako početnicama, tako i onima koje žele da prošire svoje poslovanje”.  

Predsednica Sekcije za žensko preduzetništvo Biljana Lazarević je istakla da je za samo nekoliko meseci od formiranja Sekcija okupila veliki broj preduzetnica, kao i da je uspostavljena saradnja sa državnim institucijama i strukovnim udruženjima. Kao prvi rezultat rada predstavljen je “Magazin” Sekcije za žensko preduzetništvo, u kome su stručne tekstove na različite teme pisale preduzetnice-članice.

Preduzenice je pozdravila i Elma Elfić-Zukorlić iz Novog Pazara, koja već 15 godina uspešno vodi svoj biznis. “Novi Pazar je poznat po preduzetništvu. Ranije su se preduzetništvom uglavnom bavili muškarci, a u poslednjuh desetak godina i žene su se odvažile da pokrenu sopstveni biznis i postanu ekonomski nezavisne”. Ona je podržala regionalno povezivanje žena preduzetnica.  

Programe podrške ženama u biznisu predstavili su predstavnici Ministarstva privrede, Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, kao i EBRD-a. 

Ispred Ministarstva privrede o programima podrške preduzetnicama govorile su Milica Stanković i Aleksandra Vučetić. One su istakle da je u okviru Programa podrške MSPP za 2019. godinu Ministarstvo privrede izdvojilo značajna sredstva za preduzetnike. Tako je u okviru Programa za nabavku opreme opredeljeno ukupno milijardu dinara, dok je za podsticaje razvoja preduzetništva za početnike namenjeno 200 miliona dinara. Za podsticaje preduzetništva kroz razvojne projekte opredeljeno je ukupno 500 miliona dinara.

Ispred Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Vladimir Obradović je preduzetnicama predstavio Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva. Za ovu godinu za tu namenu izdvojeno je ukupno 100 miliona dinara. Program je u istom obimu realizovan i prošle godine, a sredstva je, kroz različite projekte, dobilo oko 200 žena.

EBRD, takođe, ima program podrške za žensko preduzetništvo “Žene u biznisu”, čiji je novi petogodišnji ciklus upravo započeo.

Primere dobre prakse preduzetnicama su predstavili: Aleksandar Plavšin, Lana Vuković i Lidija Barjaktarović iz Udruženja finansijskih direktora Srbije, zatim Slađana Milojević, Klaster modne industrije FACTS i Ivana Matić, osnivač Women in Adria.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!