Finansijske usluge

EIB Global će pojačati podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu, podstičući približavanje EU

Na samitu lidera Berlinskog procesa održanom u Tirani potpredsednica Evropske investicione banke Tereza Červinska istakla je posvećenost banke većoj povezanosti, zelenoj i digitalnoj tranziciji, kao i jačim sistemima obrazovanja i zdravstva u regionu. Kao jedan od ključnih finansijera Ekonomsko-investicionog plana Evropske unije (EU), EIB Global će podržati novi Plan rasta za Zapadni Balkan pojačanim naporima u okviru inicijative Pravična tranzicija, kako bi pomogao regionu da iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz energetske tranzicije.

„Naša podrška procesu proširenja EU ne jenjava. Ona doprinosi većoj povezanosti i zelenoj tranziciji, omogućujući regionu da iskoristi pogodnosti koje donose digitalna agenda i jačanje obrazovnog i zdravstvenog sistema. Od 2009. godine EIB je obezbedila gotovo 11 milijardi evra za finansiranje investicija javnog i privatnog sektora na Zapadnom Balkanu. Finansirali smo transevropske energetske mreže i obezbedili inkluzivno finansiranje za mala i srednja preduzeća (MSP) – investicije koje u fizičkom i ekonomskom smislu povezuju region sa Evropskom unijom i podstiču konvergenciju.”, izjavila je potpredsednica EIB Tereze Červinska.

U bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom i drugim partnerima u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), EIB Global aktivno radi na razvoju održivih investicija, uključujući projekte za uvođenje čiste i obnovljive energije u privatnom i javnom sektoru. Banka je tokom 2023. godini već ugovorila investicije u iznosu od preko 700 miliona evra, poput namenske kreditne linije vredne 100 miliona evra za finansiranje projekata MSP u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije u Severnoj Makedoniji. Takvi projekti dokaz su rešenosti EIB u cilju podsticanja održivog rasta i unapređenja investicione klime u regionu.

„Svi se slažemo da je potrebno poboljšati upravljanje, pojednostaviti propise, iskoristiti digitalnu tranziciju, ojačati konkurentnost podsticanjem trgovine i povećavanjem uloge privatnog sektora, kao i bržim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora. Potpuno smo svesni da te preporuke nije lako sprovesti, ali verujemo da zajedno – između ostalog i kroz Berlinski proces – možemo iskoristiti proces pristupanja kako bismo podstakli konvergenciju i ubrzali napredak regiona ka članstvu u EU”, dodala je potpredsednica Červinska.

Podsticanje regionalne povezanosti i ekonomskih odnosa predstavlja važan element procesa konvergencije. Tokom 2023. godine EIB Global je finansirao dopunske kredite u vrednosti od 120 miliona evra za modernizaciju gradskog saobraćaja u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva u Srbiji, koji će saobraćajnu mrežu učiniti bezbednijom i pouzdanijom i podstaći privredni rast.

Preko EIB Global, ogranka EIB za aktivnosti izvan Evropske unije, Banka namerava da nastavi da podržava modernizaciju ključne infrastrukture za povezanost širom regiona. To uključuje proširenje železničke mreže u Albaniji u pravcu Crne Gore, koridora 8 u Severnoj Makedoniji, deonica železničkog koridora 10 u Srbiji, kao i drumskog koridora 5c u Bosni i Hercegovini. Kao dugogodišnji partner Zapadnog Balkana, EIB je od 2009. godine investirala gotovo 11 milijardi evra u vitalnu infrastrukturu, otvaranje novih radnih mesta, inovacije i malih biznisa.

O EIB i EIB Global

EIB je institucija dugoročnog finansiranja Evropske unije, u vlasništvu država članica. Ona dugoročna finansijska sredstva stavlja na raspolaganje za zdrave investicije, kako bi se ostvarili ciljevi politike EU, podržavajući projekte u četiri prioritetne oblasti: infrastruktura, inovacije, klima i životna sredina i MSP. EIB Global je specijalizovani ogranak Grupacije EIB posvećen povećanju uticaja međunarodnih partnerstava i finansiranja razvoja i ključni partner za strategiju Globalni izlaz (Global Gateway). Nastojimo da do kraja 2027. godine podržimo investicije vredne 100 milijardi evra – oko trećine ukupnog cilja ove inicijative EU. U okviru Tima Evropa, EIB Global neguje snažna, fokusirana partnerstva, zajedno sa partnerskim razvojnim institucijama i civilnim društvom. EIB Global približava Grupaciju EIB lokalnom stanovništvu, preduzećima i institucijama pomoću naših kancelarija širom sveta.

O EIB na Zapadnom Balkanu

EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Od 2009. godine, Banka je finansirala projekte u regionu u iznosu od gotovo 11 milijardi evra. Za više informacija o aktivnostima EIB na Zapadnom Balkanu, posetite stranicu sa publikacijama.

O Samitu Berlinskog procesa

Berlinski proces je uspostavljen 2014. godine, kao platforma za saradnju na visokom nivou, između visokih zvaničnika Zapadnog Balkana i njihovih pandana u zemljama domaćinima Berlinskog procesa. U proces su uključeni i organi EU, međunarodne finansijske institucije, kao i civilno društvo, mladi i preduzeća iz regiona. Berlinski proces je pokrenut da bi se iskoristio potencijal povećane regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Ideja je bila da se podstaknu konkretni projekti, kako bi se povećala povezanost u regionu i unapredili dobrosusedski i međuljudski odnosi, uz istovremenu podršku EU integracije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!