Energetika

Eksplodirala cena nafte, Kina mesečno kupuje za 20 milijardi dolara

Tražnja za naftom u Aziji će ovog meseca dostići rekord, u trenutku kada su cene tog energenta na trogodišnjem maksimumu.

Kriza u Venecueli, eskalacija situacije na Bliskom istoku, smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i drugim proizvođačima, ključni su razlozi ovonedeljnog skoka cena američke nafte WTI i severnomorske "brent" na najviše nivoe od kraja 2014. godine, na 70 dolara za barel i na 75 dolara za barel, respektivno, prenosi agencija Rojters.

Ipak, skoku cena nafte doprineli su i neki drugi faktori, kao što je snažna azijska tražnja, što bi, prema procenama banke “Goldman Saks”, moglo pogurati prosečnu cenu na 80 dolara za barel u ovoj godini.

Najveći azijski kupci će ovog meseca zabeležiti rekordan uvoz sirove nafte, od čega će najveći deo tog uvoza otpasti na Kinu, prema podacima Tomson Rojtersa Eikona.

Do kraja aprila, Kina će verovatno preuzeti više od devet miliona barela sirove nafte dnevno, što je skoro 10 odsto od globalne potrošnje i više od trećine od ukupne tražnje Azije.

Ako se uzme u obzir cena "brenta" od 75 dolara za barel, to govori da će mesečni račun Kine za uvoz nafte premašiti 20 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!