Energetika

EPS i “Mitsubishi” potpisali sporazum o izgradnji postrojenja, vrednog 167 miliona evra

“Elektroprivreda Srbije” i “Mitsubishi Hitachi Power Systems” potpisali su, u Vladi Srbije, sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, koje će omogućiti višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u Termoelektrani “Nikola Tesla A”, čija je vrednost 167 miliona evra.

Reč je o ugovornom sporazumu za realizaciju projekta "Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A”, a ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da će zahvaljujući tom projektu emisije sumpor-dioksida biti smanjene devet puta. Antić je naglasio da će emisije biti smanjene sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je uskladu sa svim obavezama i direktivama, koje je Srbija preuzela.

To drugi takav projekat, pošto je prvi već završen u Kostolcu B. Ugovorna vrednost opreme i radova iznosi oko 167 miliona evra, a više od 50 odsto poslova će uraditi domaće firme. Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju sistema odsumporavanja za “TENT B”.

Izvor: Tanjug

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!