Razvoj

EU nedostaje 3,8 miliona radnika

Prema podacima Eurostata, Evropskoj uniji nedostaje 3,8 miliona radnika, najviše medicinskog osoblja, stručnjaka i kvalifikovanih radnika metalske struke, kao i osoblja na području informativnih tehnologija.

Manjak stručnjaka i radnika u EU je u naglom porastu i to 27 odsto samo u poređenju s 2016. godinom, kad je u 28 zemalja Unije bilo nepopunjeno tri miliona radnih mesta.

Najviše, preko 1,2 miliona, srednje i visokokvalifikovanih radnika traži Nemačka u kojoj će od januara 2020. godine stupiti na snagu pojednostavljeno odobravanje šestomesečnih viza za one koji žele posao, a najviše ih i potražuju nemačka preduzeća.

Ta mera se odnosi na gotovo sve zemlje izvan EU, uključujući Zapadni Balkan. Naravno, posao će bez ikakvih prepreka odmah dobiti državljani članica Evropske unije.

Uz Nemačku, najviše novih radnika traže Velika Britanija, i to 851.000, Češka 271.000, Holandija 256.000, Poljska 156.000, Belgija 149.000.

Znatan broj nepopunjenih bitnih radnih mesta imaju i Austrija 126.000, Španija 125.000, dok Švedska traži 103.000, a Mađarska 87.000 stručnjaka i kvalifikovanih radnika.

Jedna od najvećih kompanija za regrutovanje radne snage na Zapadu “Menpauer”, navodi da raste tražnja naročito za kvalifikovanim radnicima i to najviše električarima, variocima, mehaničarima, kao i obučenim prodavcima, inženjerima, stručnjacima za automobile i tehnolozima svih profila, prenosi Beta.

U nemačkoj industriji se trenutno veoma traže fakultetski obrazovani inženjeri, informatičari, matematičari, stručnjaci za sajber bezbednost i zaštitu, kao i eksperti za veštačku inteligenciju.

Takođe, potrebni su vaspitači u dečjim centrima i domovima za stare ljude, bolničari, kuvari, ugostiteljski radnici i pomoćno osoblje. Traženi su i šoferi i magacioneri, a potrebno je da radnici  imaju potvrdu o položenom i od države plaćenom B1 tečaju nemačkog jezika, uz obavezu da, kad počnu da rade, nastave da uče da bi stekli više znanje B2 nemačkog jezika.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!