Finansijske usluge

EU odobrila 14,2 milijarde evra za IPA fondove

Države članice EU dale su konačno "zeleno svetlo" za oko 14,2 milijarde evra pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za period 2021-2027.

Pomoć je namenjena za reformske procese u Srbiji, Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, tzv. Kosovu i Turskoj.

"Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije", saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu naglasavaju da će posebna pažnja biti posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost), prenosi B92.

Istovremeno, naglašava se da će se primenjivati princip tzv. "fer udela" kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove stvarne potrebe i kapacitete.

Predviđeno je i da se obim pomoći može menjati u slučaju "značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima".

Ovaj paket podrške, koja počinje da se primenjuje retroaktivno od 1. januara 2021. godine, biće po prvi put podeljen prema tematskim prioritetima, a ne prema, kako najavljuju u Briselu, pojedinačnim potrebama zemalja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!