Agro svet

EU počinje proces odobrenja da se srpsko meso posle 30 godine nađe tom tržištu

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

”Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili”, poručio je Nedimović iz Brisela, prenosi B92.
Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.
U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljmaa u procesu pristupanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!