Projekti

EU podrška razvoju turizma na Staroj planini: zelena rešenja i anti-COVID mere

Ove zime, Stara planina je dosegla rekordan broj gostiju. Mnogobrojni posetioci iz zemlje i regiona su smešteni u istoimenom hotelu, dok su ostali izabrali autentičnu ponudu seoskih turističkih domaćinstava. Uređene skijaške staze i sunčano vreme omogućavaju da svi oni uživaju u snežnim aktivnostima, a sela Crni Vrh, Balta Berilovac i Kalna nude poseban gastronomski doživljaj pripremom tradicionalnih staroplaninskih specijaliteta.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je, putem bespovratnih sredstava, omogućio da obnovljivi izvori energije postanu dostupni turističkim domaćinstvima, što doprinosi energetskoj efikasnosti objekata, uštedi energije i sredstava, ali i očuvanju jedinstvene prirode koja privlači mnoge turiste.

„Sredstva smo iskoristila za ugradnju solarnih kolektora, koji služe za grejanje vode u celom objektu, što će uštedeti potrošnju električne energije i do osamdeset procenata,“ rekla je Hristina Filipović, vlasnica domaćinstva „Vila Bajka“ u Crnom Vrhu.

Susedno domaćinstvo „Kod Gere“ je takođe prepoznalo dobrobite sunčeve energije. „Sredstva Evropske unije sam upotrebio za sunčane panele koji mi greju vodu i za uvođenje parnog grejanje na pelet. Nemam više potrošnju električne energije kao što je nekad bilo, sada su troškovi manji do šezdeset posto,“ – rekao je vlasnik domaćinstva Mićun Jelenković.

 

Hotel Stara planina je osnovan 2012. godine, a ovog januara je zabeležio rekordan broj gostiju. Osim izvrsnih skijališta, hotel se pobrinuo da smanji rizik od širenja COVID pandemije, što je bitno kako bi se posetioci osećali bezbedno. U sprovođenju epidemioloških mera, podršku je pružio projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, dodelivši veliku količinu dezinfekcione opreme hotelu. Ovo je, uz sprovođenje preventivnih mera, svrstalo hotel među objekte koji poseduju „Clean&Safe“ sertifikat, kojim se označava da su bezbedni za turiste.

„U toku pandemije, imali smo pomoć od države, ali i Evropske unije i GIZ-a koji su pomogli da se faktički ceo hotel dezinfikuje. Sve ovo je doprinelo da u januaru dosegnemo rekordni broj gostiju, a  u dolazećim praznicima očekujemo još veći broj poseta,“ – rekao je direktor JP Stara planina Goran Karadžić.

 

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj da Istočna Srbija postane prepoznatljiva turistička destinacija, čime će se podstaći i ekonomski razvoj regiona. Poseban fokus je usmeren na razvoj seoskog i zelenog turizma, što omogućava da se sačuvaju autentičnost i priroda ovog kraja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada SR Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!