Energetika

EU - podrška za projekte zelenog vodonika

Austrija, Nemačka i Italija traže od Evropske unije da podrži klaster infrastrukturnih projekata vezanih za transport zelenog vodonika uvezenog iz Severne Afrike, što predstavlja deo napora da se u Evropi stvori tržište za gorivo sa niskim sadržajem ugljenika.

Ministri tri evropske države su dali podršku pojedinim projektima koji pokušavaju da dobiju status "projekat EU od zajedničkog interesa" koji bi im obezbedio pristup određenim fondovima Unije i brzo izdavanje dozvola, piše Rojters.

Jedan od projekata za koji se traži podrška EU je gasovod za vodonik "Gas Connect Austria" između Nemačke, Austrije i Slovačke.

Pored toga, plan je i da se gasovod u većinskom vlasništvu italijanske kompanije Snam, koji ide od Italije, preko Austrije, do Slovačke, pretvori u gasovod za vodonik, prenosi Dnevnik.

Plan Evropske unije je da proizvede 10 miliona tona obnovljivog vodonika i uveze još 10 miliona do 2030. godine.

Istovremeno, planirani su i drugi projekti za južnu Evropu, a između ostalih, gasovod "BarMar" koji bi od 2030. godine trebalo da prenosi dva miliona tona vodonika između Španije i Francuske na godišnjem nivou.

Obnovljivi vodonik je gorivo koje se proizvodi korišćenjem obnovljive električne energije, a Evropa pokušava da poveća njegovu proizvodnju i uvoz kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!