Saobraćaj i transport

EU pokrenula istragu u vezi državne pomoći kompaniji “Alitalia”

Evropska komisija je pokrenula istragu da li je italijanska vlada zajmom od 400 miliona evra avio-kompaniji “Alitalia” prekršila pravila o državnoj pomoći.

EU je saopštila da je Italija u decembru odobrila zajam "da bi pomogla racionalizaciju kompanije u cilju pokušaja prodaje njene imovine".

“Alitalia” se poslednjih godina bori sa finansijskim problemima. U maju 2017. godine stavljena je pod vanrednu upravu prema italijanskom zakonu o stečaju i italijanske vlasti su odlučile da prodaju imovinu kompanije.

Pre dve godine, Evropska komisija je otvorila istragu o drugom zajmu vrednom 900 miliona evra koji je odobrila italijanska vlada kako bi “Alitalia” mogla da nastavi sa poslovanjem, prenosi B92.

EU je saopštila da će nova istraga pružiti jasniju sliku o tome da li zajam od 400 miliona evra predstavlja državnu pomoć i da li je u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći.

Prema pravilima EU o državnoj pomoći, državne intervencije u posrnulim kompanijama moraju biti preduzete pod istim uslovima koji vladaju na tržištu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!