Propisi

EU se zalaže za digitalni porez, dodatni prihod čak pet milijardi evra

Evropski finansijski lideri založili su se na sastanku Grupe 20 da se vodeće internet kompanije, a mahom je reč o američkim, oporezuju tamo gde prave profite.

Kako su naveli, novi porez bi se odnosio na oko 200 kompanija, procenjujući dodatni prihod na oko pet milijardi evra.

Oni su se na taj način na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka Grupe 20 založili za napredak na polju globalnih pravila o oporezivanju digitalne ekonomije, čime su se suprostavili američkim partnerima.

Posle sastanka 22. jula u Buenos Airesu potvrđuje se posvećenost razmatranju uticaja prelaska na digitalnu ekonomiju na međunarodni poreski sistem do 2020. godine, ali se ne preciziraju detalji.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila propise koji za rezultat treba da imaju da digitalne kompanije plaćaju veće poreze. Reč je u najvećoj meri o američkim tehnološkim džinovima poput Alfabetovog Gugla, Fejsbuka i Amazona, prenosi Beta.

Vodeće digitalne kompanije treba "pošteno da plaćaju svoj porez, jer je ono o čemu govorimo poštenje", rekao je na sastanku G20 evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi, preneo je Rojters.

Moskovisi je rekao da se zalaže da se porez na promet digitalnih firmi usvoji pre kraja godine kao interno rešenje.

Međutim, neke članice EU strahuju da bi to izazvalo mere odmazde međunarodnih partnera.

“Jedan od velikih izazova je što oporezivanje digitalne ekonomije uglavnom znači oporezivanje američkih kompanija, pošto su one ključni igrači u svetu, pa SAD na to gledaju kao na napad na njihovu digitalnu ekonomiju, što nije tačno”, rekao je na marginama sastanka u Argentini predstavnik Evropskog saveta Hubert Fuks.

Američka delegacija nije komentarisala evropske pozive. Ministar finansija SAD Stiven Mnučin u jednom saopštenju ranije ove godine naveo je da se "oštro protivi predlogu bilo koje zemlje za izdvajanje digitalnih kompanija (u oblasti poreza)", ističući da je doprinos tih kompanija američkoj ekonomiji od ključnog značaja.

Porez na promet korporacija, koji je predložila EU, predstavljao bi veliki zaokret u odnosu na važeća pravila prema kojima kompanije ne plaćaju porez ako izveste o gubicima.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!