Finansijske usluge

EU sprema drakonsku kaznu “Canon”-u i “Merck”-u 

Američkoj kompaniji “General electric”, nemačkom proizvođaču lekova “Merck”-u i japanskom “Canon”-u preti visoka kazna, jer ih je Evropska komisija optužila za kršenje evropskih proceduralnih propisa na području spajanja kompanija.

Evropska komisija je uputila tri odvojene izjave o prigovorima tim kompanijama, pošto je istraga pokazala da su tokom različitih spajanja dostavljale netačne informacije, prenosi agencija Rojters.

Iako optužbe neće uticati na pozitivne odluke Evropske unije o tim transakcijama, mogle bi rezultirati kaznama u visini do jedan posto globalnih prihoda za “Merck” i “General electric”, dok bi u slučaju “Canon”-a one mogle dostignuti desetinu prihoda, navodi se u saopštenju EK.

Nemačkom “Merck”- zamera se uskraćivanje informacija o inovacijskom projektu za laboratorijske hemikalije, koji je bio u fokusu analize “Merck”-ovog preuzimanja “Sigma-Aldrich”-a, odobrenog u junu 2005. godine.

Kompaniji “General electric” se, pak, zamera dostavljanje netačnih, odnosno obmanjujućih podataka pri planiranom preuzimanju nemačkog proizvođača vetroturbina “LM Wind”.

"Komisija zato nije mogla da dobije celovitu sliku stanja na tržištu vetroturbina, što je uticalo i na procenu odvojene “Siemens”-ove akvizicije španske “Gamese", poručuju iz Brisela.

U slučaju “Canon”-a, evropske vlasti su utvrdile da ih japanski proizvođač nije obavestio o preuzimanju “Toshiba medical systems”-a pre same transakcije niti je zatražio potrebnu dozvolu.

Taj sporazum je odobren u septembru 2016. godine.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!