Industrija

EU uvećala kvote za uvoz čelika

Evropska komisija je donela odluku da kvote za uvoz čelika u EU budu uvećane od 1. jula za 5 odsto, a to se odnosi na sve zemlje koje nisu njene članice.

To znači da je i čeličana u Smederevu dobila mogućnost da poveća izvoz - koliko tačno teško je precizirati, jer se uvećana kvota od pet odsto ne odnosi samo na našu zemlju nego na sve zemlje van Evropske unije.

Prvo povećanje kvota je nastupilo pre tri dana, a drugo sledi 1. jula 2020. godine, prenosi Blic.

Komisija je 17. maja počela sa revizijom da bi utvrdila da li su se okolnosti promenile od uvođenja mera 2. februara 2019. godine, kada su uvedene kvote,  i da li te promene opravdavaju prilagođavanje postojećih mera. Međutim, kako navode iz EK, revizija ne dovodi u pitanje potrebu za merama.

"Kao preferencijalni trgovinski partner, Srbija će imati mogućnost da održi konsultacije sa Komisijom nakon objavljivanja nalaza, što je postupak isti kao i u prethodnoj istrazi. Ovo će se odvijati tokom leta", kažu iz EK.

Mere u vidu kvota na uvoz čelika uvedene su u februaru ove godine, a odnose se na 26 kategorija prozvoda od čelika poreklom iz zemalja izvan EU, uključujući i Srbiju. Na proizvođače čelika u Srbiji odnose se kvote za tri kategorije proizvoda: toplovaljani limovi i trake, hladnovaljani limovi i prozvodi od belog lima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!