Finansijske usluge

Evropska komisija optužila “Deutsche Bank” za kartelsko udruživanje

Evropska komisija optužila je “Deutsche Bank” i još tri banke za kartelsko udruživanje u segmentu trgovanja obveznicama u sedmogodišnjem periodu do 2015. godine.

Evropska komisija nije imenovala ostale tri banke, koje bi takve optužbe mogle stajati velikih kazni u visini i do desetine njihovog globalnog prometa pokaže li se da su prekršile pravila EU-a o zaštiti tržišne konkurencije.

Iz “Deutsche Bank” su poručili da su aktivno sarađivali s istragom EK i da ne očekuju novčanu kaznu. Komisija je objavila da je istraga fokusirana na ponašanje određenih trgovaca u sve četiri banke.

"Četiri banke razmenjivale su komercijalno osetljive podatke i koordiniralo poteze vezano za cene obveznica iskazane u američkim dolarima, uključujući nadnacionalne, državne i obveznice državnih agencija, poznatije pod nazivom 'SA bonds'", stoji u saopštenju EK.

Regulatori širom sveta prethodnih godina su kaznili finansijsku industriju globama 'teškim' više milijardi evra zbog manipulacija referentnim finansijskim instrumentima, napominje Reuters.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!