Trgovina

Evropska komisija potvrdila varanje kupaca u Istočnoj Evropi

Zvaničnici Evropske komisije potvrdili su da su velike kompanije, korišćenjem različitih standarda u proizvodnji hrane za istočno i zapadno tržište, pakovanjem lošijih proizvoda u iste ambalaže, varale potrošače u istočnoj Evropi.

Prema rečima evropske komesarke za pravosuđe i zaštitu potrošača Vere Jurove multinacionalne kompanije za hranu i piće godinama varaju kupce u istočnoj Evropi jer im prodaju lošije verzije poznatih marki.

"Prvi put jasno kažemo da je reč o nepoštenoj komercijalnoj praksi", rekla je Jurova.

Ona je istakla da su sve verzije proizvoda za istočno tržište imale znatno lošiji kvalitet u odnosu na proizvode koji su namenjeni zapadnom tržištu, čak i oni koji su upakovani u istu ambalažu. Obećala je da će prisiliti multinacionalne kompanije da zaustave "pokušaj dovođenja u zabludu potrošača u istočnoj Evropi", jer su predugo koristili različite izgovore za ovu praksu.

Pošto su u "Coca-Coli", kupljenoj u slovenačkim prodavnicama pronašli mnogo više šećera i frukto-glukoznog sirupa nego u "Coca-Coli" iz Austrije, rečeno je da je recept prilagođen lokalnim ukusima. U novijim istraživanjima istaknuti su i drugi poznati brendovi poput Lidla, Pepsi i Birds Eyea.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je spreman da deluje, legalno i finansijski ohrabrujući nacionalna tela za potrošače da istraže i progone one, koji i dalje budu kršili zakon.

 

Izvor: b92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!