Berza

Evropsko tržište IPO-a za šest meseci prikupilo 21,8 milijardi evra

Evropsko tržište IPO-a završilo je prvu polovinu 2018. godine s ukupnim prihodima u iznosu od 21,8 milijardi evra prikupljenih u 168 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja porast prikupljenih sredstava od 5 odsto i porast broja inicijalnih javnih ponuda od 4 odsto u poređenju s prvom polovinom 2017. godine, kada je kroz

Za porast aktivnosti u odnosu na isti period prošle godine najvećim je delom zaslužno snažno prvo tromesečje kada su mega IPO-ovi društava “Siemens Healthineers” i DWS Grupe iz “Deutsche Bank” na nemačkoj berzi podigli vrednost evropskih inicijalnih javnih ponuda.

Aktivnosti vezane za inicijalne javne ponude u drugom tromesečju bile su nešto slabije. U tom periodu ostvareno je ukupno 9,3 milijardi evra prihoda od 99 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja pad prikupljenih sredstava od 43 odsto i pad broja inicijalnih javnih ponuda od 7 odsto u odnosu na drugo tromesečje 2017. godine, kada su kroz 106 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 16,2 milijarde evra, prenosi portal Točka na I.

U kontinentalnoj Evropi nordijska grupa berzi i dalje je aktivna i beleži 24 inicijalne javne ponude s prikupljenih 1,8 milijardi u ovom trojesečju. Najveću inicijalnu javnu ponudu u regiji provelo je finsko društvo za poslovanje nekretninama Kojamo.

Najveću inicijalnu javnu ponudu u drugom tromesečju sprovelo je društvo Ceva Logistics kojom je na švajcarskoj berzi SIX prikupljena 1,1 milijarda evra, što predstavlja 12 odsto ukupne vrednosti inicijalnih javnih ponuda u drugom tromesečju.

Londonska berza zauzima prvo mesto među evropskim berzama prema obimu i vrednosti inicijalnih javnih ponuda u drugom tromesečju 2018. godine s porastom prihoda od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je u 25 inicijalnih javnih ponuda prikupljeno 2,5 milijarde funti u poređenju s 2 milijarde funti od 24 inicijalne javne ponude u drugom tromesečju 2017. godine.

Uprkos aktuelnoj neizvesnosti vezanoj za pregovore u vezi Brexita, London je pokazao kako još može privući prekogranične inicijalne javne ponude, s obzirom na to da su dve od pet najznačajnijih inicijalnih ponuda u drugom tromesečju sprovedene u Londonu. Društvo “Avast plc”, sa sedištem u Češkoj, prikupilo je 692 miliona funti, dok je “Vivo Energy”, društvo koje posluje primarno u Africi, prikupilo 603 miliona funti.

Tehnološki sektor dominirao je britanskim inicijalnim javnim ponudama i čini 40 posto kapitala prikupljenog u drugom tromesečju. Uz već pomenuti “Avast”, treba spomenuti društava za računalne igre “Codemasters Group” s prikupljenih 185 miliona funti i “Team 17” s prikupljenih 108 miliona funti na alternativnom investicionom tržištu (AIM).

„Ostale inicijalne javne ponude u britanskom sektoru tehnologije uključuju društava za razvoj softvera, i-nexus i “Maestrano”, koja su zajedno s “Avastom” tokom ovog tromesečja prikupila više od milijardu funti, potvrđujući položaj Ujedinjenog Kraljevstva kao vodećeg centra za tehnološke kompanije.”.

Mark Hughes, PwC-ov partner za usluge tržištima kapitala, upozorio je kako bi se “uz potencijalan trgovački rat između SAD-a i ostatka sveta, kao i aktuelne pregovore o Brexitu na prelazu u drugu polovinu godine, na tržišta mogla vratiti nestabilnost koja bi mogla uzburkati tržišta inicijalnih javnih ponuda širom Evrope”.

“Uprkos mirnijem drugom tromesečju i aktuelnom ekonomskom i političkom okruženju, tržište je otvoreno, a poslovi se sklapaju. Određivanje cena vrlo će verovatno i dalje predstavljati izazov, a ulagači su sve izbirljiviji. Uprkos tome, očekujemo da će se obim aktivnosti inicijalnih javnih ponuda povećati u drugoj polovini godine“, zaključio je Hughes.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!