Softver

Facebook gasi svoj softver za prepoznavanje lica

Facebook planira da prestane da koristi softver za prepoznavanje lica, označavajući ogroman pomak u politici privatnosti kompanije, smatraju stručnjaci.

Ova promena predstavlja pomak i za tehnološku industriju kao i za kompaniju poznatu po prikupljanju ogromne količine podataka o milijardama svojih korisnika.

Facebook, koji je krajem oktobra promenio ime svoje kompanije u Meta, takođe je rekao da planira da izbriše podatke koje je prikupio korišćenjem tog softvera, a koji je povezan sa više od milijardu lica ljudi.

Prestanak upotrebe softvera i brisanje podataka koji su povezani sa postojećim korisnicima, predstavlja ozbiljan pomak za Facebook, koji je bio glavni korisnik i zagovornik tehnologije, prenosi B92.

Godinama je društvena mreža omogućavala ljudima da uključe stavku za prepoznavanje lica koja bi ih automatski označila na slikama i videozapisima.

Više od trećine dnevno aktivnih korisnika kompanije aktiviralo ovu opciju - ili više od 643 miliona ljudi, jer je Facebook imao 1,93 milijarde dnevno aktivnih korisnika u trećem kvartalu 2021.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!