Finansijske usluge

“Facebook”-ova kriptovaluta Libra gubi podršku investitora

Čini se da negativni odgovor regulatornih organa na Facebook-ov projekat digitalne valute Libra plaši neke od uključenih komercijalnih partnera.

Ova vest dolazi nakon što su se pojavili izveštaji da su regulatori konkurencije u Evropskoj komisiji započeli ispitivanje potencijalnih antimonopolskih pitanja koja se odnose na planove “Facebook”-a, s posebnim naglaskom na upravljačku strukturu i članstvo u slabo povezanom udruženju Libra.

Ovaj test, kako prenosi Indikator, poslednji je u nizu prepreka s kojima se “Facebook” suočava jer pokušava da uveri regulatorna tela i političare u svetu u vezi sa brigama o privatnosti, sigurnosti i konkurenciji povezanim s njegovom novom valutnom jedinicom, prenosi B92.

Pritisak je doveo do toga da najmanje tri kompanije vagaju svoju buduću uključenost u projekat, a dve kompanije su aktivno počele da razmišljaju o povlačenju, prenosi FT.

Do sada je Facebook-ovom projektu pristupilo 28 kompanija, a svaka je obećala 10 miliona dolara za svoj udeo. To uključuje davaoce plaćanja Visa, Mastercard, Paypal, PayU i Stripe; kompanije za e-trgovinu eBay, Booking Holdings, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify i Uber; telekomunikacione kompanije Iliad i Vodafone; blockchain usluge Anchorage, Bison Trails, Coinbase i Xapo Holdings i brojne firme i udruženja rizičnog kapitala.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!