Najava

Fantastični Tempei Nakamura ponovo u Beogradu!

Poznati japanski pijanista i kompozitor, Tempei Nakamura, čovek koji je svoj debi imao u Karnegi holu u Njujorku, nastupiće u petak, 23. juna u 20 časova, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Koncert je omogućila kompanija Japan Tobacco International u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji, a svi zainteresovani već danas mogu podići besplatne ulaznice na blagajni Kolarca.

Tempei će izvoditi svoje originalne kompozicije, ali će deo repertoara posvetiti i izvođenju japanskih tradicionalnih dela. Virtuoz na klaviru, umetnik koji vešto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umetnički izraz u šali naziva "istočni romantizam" i kaže da bi želeo da obiđe svet kao ptica sa klavirom kao krilima.

Tokom karijere imao je veoma zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, ali i drugim zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Austrije, Luksemburga, Estonije, Slovačke, Ukrajine i Belorusije. Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019. godine, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje, imao koncerte u doslovno svakoj državi Evrope.

Tempei je poznat i po brojnim turnejama u Japanu, ali i po nastupima u "neistraženim regionima" ove zemlje, kao što je Kumano Kodo, mesto koje je registrovano kao lokalitet svetske baštine, a koje zapravo predstavlja niz drevnih hodočasničkih ruta na najvećem poluostrvu Japana.

Ovaj izuzetni pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa 5 godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio Veliki zemljotres u Hanšinu 1995. godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom neverovatnom talentu, primljen je u muzičku školu i nastavio je da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji u klasi klavira. Svoj debi imao je 2010. godine na solo recitalu u Karnegi holu u Njujorku.

Poznat po svom humanitarnom radu, svoj projekat "Izlazeće sunce" posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011. godine, a Udruženje umetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umetnosti 2015. godine. Trenutno živi u Tokiju i aktivno organizuje turneje širom sveta, kao i u Japanu.

Kompanija Japan Tobacco International je tradicionalno najveći korporativni promotor japanske kulture i tradicije. Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posetili neki od najznačajnijih japanskih umetnika današnjice, među kojima su Šoko Okada, poznati japanski sopran, pozorišna trupa "A La Place", sastav perkusionista "Ondekoza", Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umetnici.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!