Društvo

Federika Mogerini: Balkan je jedan od prioriteta Unije

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Balkan jedan od prioriteta Unije, ocenivši da su ove godine tenzije na Balkanu zabrinjavajuće rasle, ali da su "partneri EU na Balkanu" uvek uspevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na putu ka Uniji jer to, kako kaže, traži njihovo stanovništvo.

"Ove godine videli smo da su tenzije na Balkanu zabrinjavajuće rasle, u različitim trenucima u različitim državama. Imali smo neke trenutke krize, akutne krize, ali su na kraju dana naši partneri na Balkanu uvek uspevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na evropskom putu, na njihovom putu ka Evropskoj uniji", naglasila je Mogerini na otvaranju konferencije ambasadora EU.

 
Ona je navela da im je Unija pomagala, ali da je to bila njihova zasluga i da Balkan nije dvorište Evrope, već sama Evropa, te je istakla da se naljuti svaki put kada se "prijateljima Unije na Balkanu" kaže da su "na putu ka Evropi".

Podsetila je i da će uskoro sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kako bi se nastavio dijalog između Beograda i Prištine. Šefica evropske diplomatije naglasila je da sledi još posla, kako unutar tako i izvan EU, ali smatra da je to realan i ambiciozan, ali moguć i potreban cilj u narednim godinama.

 

Izvor: Blic

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!