Društvo

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“, koji će biti održan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, od 21. do 23. septembra, povodom Dana evropske teritorijalne saradnje. Filmovi će biti prikazivani u terminu od 20 časova i ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival će 21. septembra otvoriti domaći film „Blizanci satkani od sna“, rediteljskog dvojca Seada Šabotića i Lee Vahrušev. Na repertoaru su takođe i film „Bugarski san“, bosanskog autora Srđana Šarenca (22. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „U međuvremenu, na planeti zemlji“, ševdskog reditelja Karla Olsona (23. septembar).

Dan evropske saradnje, manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije, čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope. Kroz programe prekogranične saradnje u periodu od 2004. do 2020. godine u Srbiji je finansirano više od 1000 projekata za koje je izdvojeno oko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno –  kulturi.

U skladu sa propisanim epidemiološkim merama Vlade Srbije za suzbijanje virusa KOVID -19,  u bioskopu je obavezno nošenje maski i održavanje rastojanja između gledalaca. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!