Industrija

“Fiat” nastavlja proizvodnju u fabrici u Kragujevcu

Radnici obe smene kompanije “Fiat Chrysler Automobiles” (FCA) u Kragujevcu, koja dnevno proizvodi 410 vozila, posle sedam radnih dana pauze vraćaju se na posao.

U sindikatu su za Betu rekli da je zvanično objašnjenje kompanije o privremenom prekidu proizvodnje vozila "usklađivanje proizvodnje za tražnjom", a sami tumače da poslodavac ne želi da "lageruje" automobile "fiat 500L".

Radnici FCA će raditi ponovo u dve smene do petka, kada će, kao i ostali zaposleni u Srbiji, imati dva neradna dana za Uskrs.

Ove godine su u fabrici automobila u Kragujevcu bila tri privremena prekida proizvodnje.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković je rekao agenciji Beta da od septembra prošle godine radnici nisu radili "ni jedan kompletan mesec".

"Dok smo bili na ovoj poslednjoj pauzi, čuli smo za izjavu premijerke Srbije da “Fiat” ostaje u Kragujevcu, ali čekamo na zvanične informacije o produžetku ugovora sa “Fiat”-om koji ističe 29. septembra ove godine, o proizvodnji kao i o novom modelu", rekao je Marković.

On je naveo da očekuje da će se 1. maja radnicima FCA u Kragujevcu pridružiti 100 zaposlenih iz  kooperantske kragujevačke firme "Manjeti Mareli" koja proizvodni branike, a postala je deo Grupacije FCA.

Siindikati FCA i "Manjeti Mareli", rekao je Marković, očekuju da im se najkasnije za 15 dana poslodavac zvanično obrati u vezi s preuzimanjem radnika i njihovim statusom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!