Industrija

“Fiat” povukao ponudu za spajanje sa “Renault”-om

Kompanija “Fiat Chrysler Automobiles” povukla je ponudu za spajanje sa francuskim proizvođačem automobila “Renault”-om, saopštila je italijansko-američka kompanija.

Ta najava usledila je nakon neuspelog pokušaja članova odbora kompnije “Renault” da donesu odluku o ponudi.

Kompanija “Renault” saopštila je da nije mogla da postigne dogovor, jer su predstavnici francuske vlade, koja je i najveći deoničar sa 15 odsto udela, zatražili odlaganje.

Krajem maja “FCA”” je napravio ponudu za spajanje sa “Renault”-om, opisavši je kao "transformativni predlog" koji bi stvorio globalnog automobilskog lidera.

"Jasno je da u Francuskoj ne postoje politički uslovi da bi takva kombinacija bila uspešna. Ostajemo čvrsto uvereni u uverljivu transformacijsku uverenost predloga, čiji su uslovi pažljivo izbalansirani kako bi omogućili značajnu korist obema stranama", navodi se u saopštenju FCA.

Kako se dalje navodi, spajanje “Renault”-a i “Fiat Chryslera” omogućilo bi kompanijama da dele troškove razvoja tehnologija, poput električnih vozila, prenosi Tanjug.

Osim francuske vlade, udeo u “Renault”-u ima i japanski “Nissan”, zbog čega su predstavnici vlade od japanske kompanije tražili podršku za spajanje sa "Fiatom", ali je "Nissan" bio uzdržan, pa je francuska vlada tražila još vremena za pregovore.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!