Razvoj

“Forbes”: Zemlje kojima preti recesija u 2020. godini

Zbog najavljenog globalnog usporavanja ekonomskog rasta, mnogim velikim ekonomijama preti recesija u narednoj godini.

Posledica toga je da su centralne banke spustile kamatne stope blizu nule ili čak niže u pokušaju da daju podsticaj privrednom rastu, ali ipak se nekima ne piše dobro.

Lista zemalja koje bi mogle da zapadnu u recesiju 2020. godine, kako prenosi portal Investitor, su:

Hongkong

Nakon pet meseci protesta građana, Hongkong je ušao u "tehničku recesiju", a industrijske grane poput turizma i maloprodaje posebno su pogođene neprekidnim nemirima.

Velika Britanija

Sa svojim nestabilnim izlaskom iz Evropske unije, za koji se i nakon dogovora sa Briselom ne zna pouzdan datum, zvanični London svedok je smanjenja nacionalne ekonomije prvi put nakon 2012. godine, a zbog dalje neizvesnosti oko Bregzita mogla bi da završi u recesiji.

Nemačka

Najvećoj evropskoj ekonomiji preti recesija zbog kontinuiranog slabljenja proizvodnog sektora, ali i manje globalne prodaje novih automobila, na šta se nemačka ekonomija znatno oslanja.

Italija

Četvrta najveća ekonomija u EU bila je u tehničkoj recesiji u drugoj polovini 2018.godine i suočila se sa stalnim ekonomskim neprilikama zbog slabe produktivnosti, visoke nezaposlenosti, ogromnog duga i političkih previranja.

Kina

Kineska ekonomija nastavila je usporavanje i tokom trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, iako još nije u recesiji. MMF predviđa rast od samo 5,8 odsto za ovu veliku ekonomiju za 2020. godinu, nakon 6,6 procentnog rasta u 2018. godini i predviđenih 6,1 odsto u 2019. godini.

Ostale ekonomije kojima ozbiljno preti recesija naredne godine su, između ostalih, i Turska, Argentina, Iran, Meksiko i Brazil.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!