Industrija

“Ford” ulaže milijardu dolara u fabriku u Nemačkoj

Kompanija “Ford” planira pohod na evropsko tržište električnih automobila u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Nemačkoj.

“Ford” će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu “Volkwagen”-ov mehanički okvir, izjavio je predsednik “Forda Evropa”, Stjuart Rouli, na konferencije za novinare.

Dodao je da će “Ford”-ova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila.

Novi električni automobil američkog proizvodnjača trebalo bi da izađe na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao da usledi još jedan.

Iz “Ford”-a su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, doneta pošto se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine, prenosui B92.

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od “Ford”-ovih najznačajnijih poteza u poslednjih dve-tri decenije i „podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti“, rekao je Rouli.

Ovo ulaganje je, inače, deo “Ford”-ovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji elektrčnih vozila.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!