Agro svet

Fortenova grupa i Meggle Hrvatska postigle dogovor o kupoprodaji nekretnina i proizvodne linije osječke mlekare

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mlekare u Osijeku. Kupovinom nekretnina i proizvodne linije MEGGLE-a sa namerom da u Osijeku od 1. januar 2021. započne sa sopstvenom proizvodnjom - Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mleka u tom delu Slavonije.

Takođe, pokretanjem proizvodnje u Osijeku, Belje će određenu količinu mleka otkupljivati od sadašnjih MEGGLE-ovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenima još procenjuju, a očekuje se zapošljavanje oko 100 ljudi. 

Osim toga, Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10 odsto ukupne količine mleka proizvedenog u Hrvatskoj što čini oko 5 odsto domaćih potreba. Najveći deo mleka, koji se proizvede u Belju, koristi se za proizvodnju ABC krem sira čija se godišnja proizvodnja kreće na nivou od 3.700 tona.

„Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje MEGGLE-ove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi sa proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je MEGGLE grupa donela konačnu odluku o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu. Na taj način osigurali smo da što veći broj naših zaposlenih i nakon 31. decembra ostane u radnom odnosu, a ujedno našim kooperantima omogućili kontinuirani otkupu mleka. MEGGLE do kraja godine nastavlja sa procesom restrukturiranja svoga poslovanja, u skladu sa dogovorom koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i celovito ispunjavanje svih preuzetih obaveza“, kazao je Marjan Vučak, predsednik Uprave MEGGLE Hrvatska.

„MEGGLE grupa je svesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mleka u Osijeku zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće i drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti. MEGGLE je svih ovih godina bio društveno odgovoran poslodavac i pouzdan poslovni partner. Postizanje ovog dogovora sa Fortenova grupom potvrdili smo načela na kojima se zasniva naše poslovanje, a koje ćemo primenjivati i ubuduće“, naglasio je Matthias Oettel, predsednik Uprave MEGGLE grupe.

„Fortenova grupa kontinuirano radi na daljem jačanju vrednosti i osnaživanju portfolia svojih brendova. Kako bismo iskoristili sve potencijale, jednog od najjačih regionalnih brendova i naših izvoznih proizvoda, ABC svežeg krem sira, Belju su bili potrebni dodatni proizvodni kapaciteti, pa nam je povlačenje MEGGLE-a omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. Pogonom u Osijeku obezbedili smo preduslove za razvoj novih proizvoda visokog kvaliteta od domaćih sirovina. Sa ovim iskorakom nastavljamo da radimo na očuvanju i rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, uz spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, što je od izuzetnog značaja za Slavoniju i zajednicu uopšte. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno pripremajući kompaniju za poslovanje nakon krize, kako bismo kada krene oporavak imali što jaču osnovu za dalji rast. Ova transakcija u celosti je finansirana iz operativnog poslovanja“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

„Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda može biti dodatni podsticaj za male proizvođače u Hrvatskoj da ulažu u farme muznih krava kako bi se povećale ukupne količina proizvedenog mleka. To bi svakako pozitivno uticalo na promenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mleka. Mlečna industrija je jedan od glavnih fokusa strategije 2020-2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje biće nosilac razvojnog zamaha u tom segmentu“ – rekao je Andrej Dean, predsednik Uprave Belja.

Transakcija će biti sprovedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!