Projekti

FRANCUSKA EKSPERTIZA ZA MODERNIZACIJU ŽELEZNICA U SRBIJI

Potpisan je sporazum o partnerstvu između Infrastruktura Železnice Srbije (IŽS), Francuske agencije za razvoj (AFD) i Francuske nacionalne železnice (SNCF).

IŽS, SNCF i AFD su potpisali partnerstvo u cilju modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji. Ovaj tripartitni sporazum, kojim je AFD odobrio subvenciju od 500.000 evra, svečano je potpisan u Palati Srbije u Beogradu, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije. Ane Brnabić i francuskog ministra spoljne trgovine Olivijea Bešta.

U skladu sa identifikovanim prioritetima za uspešan razvoj srpske železničke mreže i usluga, eksperti SNCF-a podržaće svoje kolege iz IŽS-a tako što će sa njima podeliti svoje iskustvo u održavanju infrastrukture i unapređenju upravljanja železničkim stanicama. Ova saradnja će ići ruku pod ruku sa implementacijom Projekta modernizacije železničkog sektora Srbije, višegodišnjeg programa investicija i tehničke pomoći u vrednosti od 400 miliona evra, koji zajednički podržavaju AFD i Svetska banka.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić izjavila je da sporazum predstavlja primer posvećenosti Srbije održivom i efikasnom saobraćaju. “Radujemo se što imamo francusku ekspertizu, kao i finansijsku podršku na ovom putu ka modernizovanom i efikasnom sistemu železnice, koji služi potrebama naših građana i kompanija“.

U svom govoru, Olivije Bešt, francuski ministar spoljne trgovine, naglasio je da je „pokretanjem ambicioznog investicionog programa za modernizaciju železničke infrastrukture, Srbija dala prioritet efikasnom i niskougljeničnom načinu transporta. Izbor koji je Srbija učinila govori ovelikoj ekspertizi koju Francuska ima u oblasti saobraćaja. “. Kroz sporazum o partnerstvu koji je danas potpisan, potvrđeno je puno angažovanje AFD-a, SNCF-a, kao i svih aktera u železničkom sektoru Francuske u podršci Srbiji i.

Arno Dofen, direktor kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan, dodao je da je ovo potpisivanje je još jedna značajna prekretnica u misiji AFD-a da podrži Srbiju i njenu Zelenu agendu.  U skladu sa time, prioriteti generalnog direktora IŽS-a Nebojše Šurlana su da podigne železničku infrastrukturu Srbije do nivoa standarda Evropske unije, podižući istovremeno i njenu bezbednost i efikasnost. “Uzajamna razmena je odličan alat uz koji učimo jedni od drugih i unapređujemo naš svakodnevni način rada“,rezimirao je Žan-Kristof Ruža, direktor SNCF International za Evropu i Afriku.

Ministar za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju Francuske i Francuze u inostranstvu pri ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, Olivije Bešt, boravi u Srbiji zajedno sa delegacijom pokreta preduzeća Francuske MEDEF ( Mouvement des Entreprise de France) u okviru regionalne posete koja obuhvata i Severnu Makedoniju i Albaniju, u cilju proširenja ekonomske saradnje sa regionom. Ministar  se tokom svoje posete Srbiji susreo sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić, ministrom za spoljnu i unutrašnju trgovinu, Tomislavom Momirovićem, prvim podpredsednikom Vlade i ministrom finansija, Sinišom Malim i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goranom Vesićem. U petak 22. septembra susrešće se sa ministarkom zdravlja, Danicom Grujičić. Francuski ministar obišao je postrojenje za preradu otpada u Vinči, kopredsedavao sastankom konsultativne grupe za energetiku u Palati Srbije i razgovarao sa predstavnicima civilnog društva i međunarodnih finansijskih institucija.

 

U prisustvu premijerke Ane Brnabić, Olivije Bešt i ministar finansija Siniša Mali potpisali su 21. septembra u Palati Srbija finansijski protokol kojim se konkretizuje finansijska podrška Francuske projektu pametne električne mreže « smart grid ». To je prvi projekat realizovan u Srbiji uz direktno finansiranje Francuske. Potpisana su još tri dokumenta: izjava o namerama između Ministarstva zdravlja Srbije, kompanije Buig (Bouigues) i APHP (Assistance publique - Hôpitaux de Paris) u vezi sa otvaranjem onkološkog centra u Srbiji; tripartitni sporazum vezan za partnerstvo između Infrastruktura železnice Srbije (IŽS) i SNCF International koje finansira Francuska Agencija za razvoj AFD u visini od 500 hiljada evra,; jednogodišnje produženje Memoranduma o razumevanju potpisanog u junu 2022. između kompanija RATP DEV, Beogradskog metro i Sekretarijata sa saobraćaj Grada Beograda.

Poseta ministra Bešta i potpisivanje ovih sporazuma ilustruju dinamiku jačanja naših ekonomskih odnosa, sa utrostručenjem bilateralne trgovine između Francuske i Srbije od 2010. godine i rastom od više od 30% samo u periodu od 2021. do 2022. godine.

O AFD-u

AFD Grupa doprinosi implementaciji francuske politike održivog razvoja i međunarodne solidarnosti. Grupa uključuje Francusku agenciju za razvoj (AFD), koja finansira javni sektor, nevladine organizacije, istraživanja i obuku; Proparco, zadužen za finansiranje privatnog sektora, i Expertise France, agencija za tehničku saradnju. Grupa finansira, podržava i ubrzava tranzicije ka pravednijem i otpornijem svetu. AFD Grupa je prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine i dobila je mandat da podrži zemlje u regionu u ispunjavanju standarda EU i primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i inkluzivnoj niskougljeničnoj putanji rasta. Od tada je AFD odobrio više od milijardu evra regionu Zapadnog Balkana, od čega je 630 miliona evra odobreno Srbiji do kraja 2023.godine.

O IŽS-u

Infrastruktura Železnice Srbije je akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom u Srbiji, osnovano 10. avgusta 2015. godine. Delatnost IŽS-a obuhvata upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, održavanje javne železničke infrastrukture, organizovanje i regulisanje železničkog saobraćaja, obezbeđivanje pristupa i korišćenja javne železničke infrastrukture svim zainteresovanim železničkim prevoznicima, kao i pravnim i fizičkim licima koja korsite železnicu za sopstvene potrebe, kao i zaštitu javne železničke infrastrukture. Preduzeće obavlja delatnost od opšteg interesa, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

O SNCF-u

SNCF Grupa je globalni lider u uslugama putničkog i teretnog transporta, uključujući upravljanje francuskom železničkom mrežom. Njen prihod iznosio je 41,4 milijarde evra u 2022. godini, pri čemu međunarodna tržišta čine skoro 40%. Grupa pokriva 170 zemalja i ima 276 000 zaposlenih, od kojih je više od polovine u osnovnom železničkom poslu i skoro 210 000 radi u Francuskoj. Grupa se sastoji od matice (SNCF) i pet podružnica: SNCF RESEAU (upravljanje, rad i održavanje francuske železničke mreže, plus železnički inženjering) sa sopstvenom podružnicom SNCF GARES & CONNEXIONS (projektovanje, upravljanje i razvoj stanica); SNCF VOYAGEURS i njegovih podružnica Transilien (masovni tranzit u regionu Pariza), TER (regionalna železnica) i INTERCITES, TGV INOUI, OUIGO (železnica za velike udaljenosti), Eurostar-Thalis, Alleo i Liria (međunarodna železnica) i SNCF Connect ( distribucija); KEOLIS (globalni operater gradskih, prigradskih i regionalnih sistema javnog prevoza); Rail Logistics Europe (železnički prevoz tereta); i GEODIS (rešenja za teretni transport i logistiku). SNCF grupa blisko sarađuje sa klijentima — putnicima, lokalnim vlastima, špediterima i železničkim operaterima koji koriste SNCF Réseau usluge — i sa lokalnim zajednicama, nadograđujući svoju ekspertizu u svim aspektima železnice i svim vrstama transporta, i doprinoseći izgadnji dinamičnog, brižnog, održivog društva. Saznajte više na sncf.com

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!