Propisi

Gibraltar uvodi prve međunarodne ICO regulative

Vlada Gibraltara i Komisija za financijske usluge (GFSC) su najavile da će u narednim nedeljama izraditi zakon koji će regulisati inicijalne ponude novčića (ICO) na Britanskoj prekomorskoj teritoriji.

Nacrt zakona, koji bi imao za cilj regulisanje promocije, prodaje i distribucije digitalnih tokena na teritoriji Gibraltara, biće prvi set propisa koji su posebno razvijeni za ICO.

Jedan od glavnih aspekata ICO propisa Gibraltara će biti uvođenje koncepta "ovlašćenih sponzora", koji bi treba da bude "odgovoran za osiguranje usklađenosti sa propisima o obelodanjivanju i finansijskom kriminalu", rekao je Sian Džons, jedan od viših savetnika u GFSC-u.

Nacrt zakona će takođe uspostaviti pravila objavljivanja koja će zahtevati od ICO projekata-a da obezbede "adekvatne, tačne i izbalansirane informacije svima koji kupuju tokene", saopštili su za Rojters iz vlade i Komisije za finansijske usluge.

Više od 3,7 milijardi dolara bilo je obezbeđeno za ICO projekte širom sveta u 2017. godini, u poređenju sa 100 miliona dolara u 2016. godini. Ova ekspanzija tržišta ICO-a navodno je podstakla regulatore Gibraltara da preduzmu akciju.

U septembru 2017. godine, Cointelegraph je objavio da je sa brzim rastom broja ICO-a, GFSC izdao zvanično saopštenje upozoravajući investitore na "visoko rizičnu i špekulativnu" prirodu ICO kampanja za prikupljanje sredstava.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!