Društvo

Globalni Samit žena u Abu Dabiju

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je da je ravnopravnost žena značajno unapređena u poslednjih 100 godina, istakavši da je to zasluga velikog truda i hrabrosti mnogih generacija žena koje su radom, talentom i odlučnošću prokrčile put mnogima, zbog čega se svi zajedno moramo zalagati da i dalje jačamo liderstvo žena i da se njihov glas čuje u svim društvenim sferama.

Gojković je, na otvaranju Globalnog Samita žena u Abu Dabiju, ukazala da je pre samo jednog veka u većem delu planete bilo nezamislivo da žene imaju lidersku ulogu u društvu i navela da je vremenom i sve većom i vidljivijom ulogom koje su žene dobijale, postajalo kristalno jasno da liderske pozicije nisu ekskluzivno pravo takozvanog “jačeg pola”, već naprotiv.

Ministarka je naglasila da su društvena praksa i brojna naučna istraživanja pokazala da je liderstvo, prvenstveno posmatrano kao veština rada s ljudima i sposobnost uticanja na njih, svojstveno ženama barem isto toliko koliko i muškarcima.

Navodeći da put do takvog shvatanja nigde na svetu nije bio ni jednostavan, ni lak, istakla je i primere iz Srbije koji pokazuju kako su žene ostvarile značajan društveni uticaj, čak i pre nego što se to dogodilo u drugim delovima Evrope.

„Čuvena Milica Tomić, poliglota i rodonačelnik borbe za prava žena, bila je prva žena političar i urednik novina u Srbiji i šire. Od 757 poslanika na istorijskoj Velikoj narodnoj skuštini 1918. godine, sedam su bile žene, među kojima i Milica Tomić. To je bio veliki iskorak ne samo za Srbiju, već i za modernu Evropu, u kojoj žene još uvek nisu mogle da glasaju. Ksenija Atanasijević, prva žena koja je doktorirala u Srbiji pre tačno 101. godinu, u svom profesionalnom napredovanju prolazila je kroz veliki otpor svojih muških kolega. Uprkos tome, za dvanaest godina rada na univerzitetu uspela je da izradi preko 250 radova iz filozofije, etike, estetike i antičke književnosti i postane jedan od simbola afirmacije načela rodne ravnoporavnosti u Srbiji i regionu“, navela je Gojković.

Ministarka je istakla da je danas, sto godina kasnije, Srbija zemlja u kojoj su žene na liderskim pozicijama redovna i prirodna pojava, a da trećinu ministara u Vladi Srbije čine žene, koje su na vodećim pozicijama i u brojnim važnim državnim institucijama, javnim preduzećima, velikim privatnim kompanijama, ustanovama kulture i sportskim organizacijama.

Takođe, Gojković je rekla da je sve to, kao i brojni drugi primeri širom sveta potvrda da današnji svet počiva na neizostavnoj i nezamenjivoj ulozi žena lidera.

Gojković je podsetila da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene i da se pokazalo da bilo kao stvaraoci, stručnjaci, direktorke muzeja, galerija, biblioteka i drugih ustanova, žene poseduju ne samo autentični umetnički senzibilitet, već i veliki dar za upravljanje, strateško razmišljanje i inoviranje.

„Primera za to ima mnogo, i danas i u prošlosti. Ove godine, Srbija i Unesko obeležavaju 150 godina od rođenja velike srpske i svetske slikarke Nadežde Petrović. Po mnogo čemu jedinstvena ličnost, uspela je da integriše srpsko slikarstvo u moderne evropske tokove krajem 19. i početkom 20. veka. Bila je deo velike plejade srpskih slikara svoga doba, a iako žena, među svima njima ostala je ubeležena kao osoba sa najmodernijim i najnaprednijim umetničkim i društvenim stavovima“, rekla je Gojković.

Navela je da je savremeni svet pun brojnih izazova, a sve češće i neslućenih i neželjenih događaja, kakvi su pandemija ili prirodne katastofe i da se u vrtlogu kriza, pokazalo da su žene uvek na prvim linijama borbe i da su upravo one podnosile najveći teret.

„Izgradnja mira, društvena integracija i upravljanje napretkom, tri su lica iste pojave: humanog razvoja naših društava i čovečanstva. Iskustvo nas je naučilo da je za ostvarivanje ovih univerzalnih ciljeva potrebno istovremeno i ravnomerno uključivanje oba pola. U suprotnom, svet kakvim ga poznajemo, i od koga nemamo bolji i lepši, skliznuo bi u samodestrukciju i negiranje samog sebe i ključnih vrednosti na kojima je izgrađen, a među kojima rodna ravnopravnost zauzima jedno od najvažnijih mesta“, naglasila je Gojković.

Globalni samit žena u Abu Dabiju organizuje Svetski Savet Muslimanskih zajednica u saradnji sa Opštom ženskom unijom u znak sećanja na 100 godina od kada su žene stekle pravo glasanja i izbora.

Samit se u Abu Dabiju održava se pod pokroviteljstvom šeike Fatime Bint Mubarak, majke nacije, predsednice Opšte ženske unije Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovne predsednice Fondacije za razvoj porodice, koja je i otvorila skup, na kome učestvuju istaknute državnice, preduzetnici, društveni aktivisti, ličnosti iz kulture, medijske ličnosti i naučnici iz brojnih zemalja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!