Propisi

“Google” kažnjen sa čak 50 miliona evra

Francusko telo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta “Google” na rekordnu kaznu od 50 miliona evra.

Kako se navodi, oštra novčana sankcije je zbog nedovoljno transparentnog obaveštavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to telo.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno telo koje je kaznilo neku veliku svetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine, prenosi Beta.

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Google nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni, ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

Nekad je potrebno do pet klikova da se stigne do jedne informacije, rekao je za AFP Matijas Mulen direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocenio da “Google” ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!