Projekti

Google počinje saradnju sa srpskim startap firmama

Kompanija Google je odlučila da podrži rastuću srpsku startap scenu, kroz svoj program "Google Developers Launchpad", koji pomaže rast programerskih zajedica i startapa, udruživši se sa Startitom, beogradskom organizacijom koja okuplja domaću tehnološku zajednicu.

“Ova inicijativa će otvoriti nove prilike za srpske preduzetnike i značajno će proširiti i internacionalizovati njihovu biznis mrežu i bazu znanja”, saopšteno je iz Startita.

Partnerstvo će biti fokusirano na pružanje podrške startapima, koji su deo Startitovog akceleratorskog programa, Startap Akademije.

Startapi će dobiti podršku u formi mentorisanja, know-how iskustava i mnogih drugih benefita proizašlih iz Google-ovog 20-godišnjeg iskustva u istraživanju i uvidima u najbolje prakse za izgradnju biznisa, proizvoda i timova na velikoj skali. Pored onlajn podrške i materijala, vrednost za domaći ekosistem biće pružena i kroz redovne posete Google-ovih predstavnika i mentora.

Startitova Startap Akademija je prvi evropski accelerator, koji će postati deo Google-ovog programa, čime postaje i deo elitne grupe najboljih svetskih akceleratora, što će joj omogućiti deljenje informacija i korišćenje resursa.

Ti resursi će pomoći Startitovom startap portfoliju - koji već uključuje neke od najbrže rastućih kompanija u regionu - da eskaliraju svoj biznis eksponencionalno.

Google veruje da će u godinama koje dolaze, tržišta izvan Silicijumske doline sve više uticati na globalni startap i tehnološki ekosistem.

Kevin O'Tul, direktor međunarodnog rasta za "Google Launchpad", rekao je da su veoma uzbuđeni zbog je ovog partnerstva i što će raditi sa Startap Akademijom na daljem razvoju srpskog startap ekosistema.

Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor Startap Akademije, smatra da je ovo veoma važan trenutak za srpsku startap scenu.

"Činjenica da je Google odlučio da se priključi misiji razvoja srpskih tehnoloških, preduzetničkih poduhvata je bitan znak poverenja u kapacitete i potencijal lokalnog ekosistema. Uzbuđeni smo zbog svoje uloge u ovom programu i toga što ćemo biti posrednik u dovođenju ogromne vrednosti i resursa Google-a, koji će osnažiti lokalnu startap zajednicu", rekao je on.

Startap akademija je Startitov akceleratorski program, koji postoji već sedam godina i kroz koji je prošlo više od 50 startapa, koji su prikupili preko dva miliona evra investicija, kao i 15 miliona evra u prihodima, a zapošljavaju više od 150 ljudi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!