Društvo

Gostovanje francuske književnice Sofi Dol - MOŽE LI VELIKA PERIONICA DA SPERE SVE NAŠE MRLJE?

Književnica Sofi Dol, gostuje u Srbiji od 17. do 20. septembra 2022, na poziv Francuskog instituta u Srbiji i izdavačke kuće Kontrast.

Svoj autobiografski roman U velikoj perionici, za koji je 2019. godine dobila Evropsku nagradu za književnost, a koji je na srpski prevela Melita Logo Milutinović, u izdanju Kontrasta, predstaviće na Noći književnosti u Novom Sadu u subotu 17. septembra. Nakon toga, u Beogradu će razgovor o njenom književnom delu biti organizovan u ponedeljak 19. septembra u Krokodilovom centru od 19 sati.

Sofi Dol  u romane pretače tragične trenutke svog života. Njen prvi roman Kamij, moja odletela (2015, nagrada čitalaca Lire) predstavlja krik bola, izazvan iznenadnim gubitkom šesnaestogodišnje ćerke, nakon četiri dana neobjašnjive groznice. Uskoro se očekuje prevod ovog romana.

Samo godinu dana kasnije Sofi Dol objavljuje roman La Suture (Šavovi), kojim želi da rasvetli misteriju nasilne smrti svoje majke, koja je ubijena kada je autorka imala tek 19 godina.

Nakon ovog, Dol zadire još više u neobjašnjivost sudbinskih okolnosti i završava autobiografsku trilogiju romanom U velikoj perionici, čiji su glavni protagonisti jedna ćerka  i ubica njene majke, koji se sreću čudnim sticajem okolnosti trideset godina nakon svirepog ubistva. Smerno vladanje dovelo je do toga da je počinitelj silovanja i ubistva pušten iz zatvora nakon samo 18 godina odležane kazne... Socijalne službe ponosne su na njegovo preobraćenje. Već 12 godina on im se redovno prijavljuje, dok živi slobodno, putuje sa voljenom osobom, a potom se povlači u miran život kao radnik u zelenilu jednog francuskog gradića... No iznenadna mogućnost susreta sa ćerkom svoje davne žrtve, uzburkava demone savesti... U njemu sve previre, dok iščekuje neminovni susret sa licem kojeg se boji, ali od kojeg ne može pobeći.

Sofi Dol je takođe i pijanistkinja i glumica. Odabrala je književnost kao način borbe. Pored toga vodi  emisije na radiju France culture. Bavi se i pedagoškim radom kroz književne radionice sa zatvorenicima.

U Novom Sadu sa književnicom će razgovarati Aleksandar Tanurdžić, pisac.

U Beogradu, razgovor sa Sofi Dol vodiće Jovana Milovančević, književna kritičarka i urednica emisije “Rimovanje” na Radio Beogradu 2.

Razgovori će se voditi na francuskom i srpskom, uz obezbeđen prevod.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!