Izvoz

Gotovo svaki sedmi evro izvoza Srbije ostvari se u 15 slobodnih zona

U više od 200 kompanija u slobodnim zonama zaposleno je oko 40 hiljada radnika. To dovoljno potvrđuje važnost slobodnih zona za srpsku ekonomiju, a i svojevrstan je pokazatelj ukupnih privrednih kretanja u našoj zemlji.

"U 2020 godini je ostvaren najviši nivo investicija u slobodnim zonama od kada su osnovane 2006. godine i obim investicionih ulaganja u prošloj godini je iznosio preko 256.7 miliona eura" rekla je direktor Uprave za slobodne zone Jasmina Štambuk, prenpso RTV.
Investirano je iz 17 zemalja sveta i oni su ulagali u kupovinu zemljišta, kupovinu novih objekata i doneli su najsavremeniju opremu i na taj način je izvršen transfer tehnologija, IT i know how-a.
Najviše su investirale kompanije iz EU, Kine, Turske, Japana i SAD.
Kada je zaposlenost u pitanju, nije se osetila kovid kriza. Kada govorimo o obimu prometa i izvoz iz slobodnih zona (SZ) globalna kriza se prelila i na Srbiju.
Određene ekonomske kategorije su, i pored pozitivnih državnih mera, doživele pad, pre svega, ukupan promet (u Slobodnim zonama pao za 13.12 odsto 2020 u odnosu na 2019 godinu), ukupan izvoz (12.13 odsto, najviše tamo gde su automobili). Pandemija je učinila i jednu dobru stvar a to je da su se korisnici zona više okrenuli domaćem tržištu.
Takođe u vreme najveće krize, nije bilo kompanija koje bi obustavile proizvodnju."U protekloj godini, pored visokog nivoa investicija i rasta zaposlenosti, porastao je i broj korisnika po slobodnim zonama, pre svega proizvodnih komanija koje posluju ali je došlo i do promene kvalifikacione strukture, u korist stručnih i visokoobrazovanih kadrova" izajvila je Štambuk.
Broj fabrika u slobodnim zonama raste iz godine u godinu a do kraja godine očekujemo da sa svojom proizvodnjom krenu kompanije Toyota Tires iz Japana I MTU iz Nemačke. i MTU iz Nemačke.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!