Finansijske usluge

Građani su se kod banaka zadužili za gotovo 11 milijardi evra

U 2021. godini posezanje za bankarskim pozajmicama bilo je češće nego 2020. jer je rast zaduženja po gotovinskim kreditima iznosio 57,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Za godinu dana ukupno kreditno zaduženje stanovništva poraslo je za 10,6 odsto. Istovrmeno, smanjen je broj kratkoročnih kredita pravnim licima u docnji, a prošle godine je zabeležen rast dugoročnih kredita preduzetnicima za 11,5 odsto.

Na isteku prošle godine ukupan dug po kreditima bio je 3.148 milijardi dinara; što je za 9,7 posto veće zaduženje nego krajem 2020. godine. Pravna lica su opterećena sa 1.750 milijardi dinara, dok stanovništvo ima 1.327 milijardi dinara zaduženja. Kod ukupnog kreditnog zaduženje stanovništva; 625 milijardi su gotovinski krediti, a potom slede stambeni i krediti za adaptaciju s 553 milijarde dinara. U preostalom dugu kod stanovništva najveće opterećenje su gotovinski krediti koji zauzimaju 47,1 odsto. Nakon njih slede stambeni krediti i krediti za adaptaciju čiji je udeo 41,7 procenata. Grđani Srbije najređe podižu potrošačke kredite jer su prošle godine ove pozajmice činile 1,7 odsto ukupnog kreditnog zaduženja. Udeo poljopriverdnih kredita na kraju prošle godine bio je 6,1 odsto, a ostali krediti zahvataju 3,4 odsto ukupnog kreditnog zaduženja.

Kako se navodi u izveštaju, u Srbiji na kraju prošle godine bilo je 145.290 korisnika stambenih kredita, prosečan iznos stambenog kredita iznosi 3,7 miliona dinara, prenosi Dnevnik.

Izveštaj je pokazao i da u otplati kredita najmanje kasne građani. Naime, učešće docnje u dugu po osnovi bankarskog kredita je na kraju prošle godine za kategoriju stanovništvo iznosilo 2,6 odsto, preduzetnike 3,6 odsto, a pravna lica 3,4 odsto. Ukupno učešće docnje iznosi 3,1 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!